God Jul!

Det er lenge siden jeg har skrevet noe på denne siden. Kall det gjerne latskap, da jeg ikke har noen annen unnskyldning enn at det ikke har blitt prioritert i en ellers travel hverdag.

Jeg lover bot og bedring. Dere må gjerne sende meg spørsmål om ting dere lurer på. Det er langt fra alt jeg har kunnskap til å svare på – men forsøker da med «ring en venn eller 50/50».

Ønsker dere alle en riktig god jul med familie og venner. På denne kanten gjør vi oss klare til sesongens høydepunkt – Tour de Ski!

Om knystad

Smøresjef for Norges Skiforbund
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

2 svar til God Jul!

 1. Thomas Eriksen sier:

  Hei. Jeg er helt fersk hva gjelder ski. Jeg har akkurat kjøpt meg nye ski og betalte for prepp i butikken. Litt usikker på hva de gjorde der, men jeg vet at de brukte sandpapir i festesonen. Jeg hadde første turen i dag og før jeg gikk ut gjorde jeg følgende:

  1. Smeltet inn Swix VG35 i festesonen, ett lag
  2. Smeltet inn Swix V30 i festesonen, ett lag
  3. Smurte to lag med V30 som jeg korket ut mellom hver påføring
  4. Smurte 4 lag med dagens smøring(to fulle lag og to litt kortere)

  Det jeg lurer på er hvor ofte jeg må påføre/smelte inn grunnvoks osv. Må jeg gjøre rent skiene hver gang jeg har vært på tur? Altså ta bort all gammel voks osv og påføre grunnvoks osv? Jeg skjønner ikke hvor ofte jeg må smelte inn grunnvoks..hehe..

  Jeg tror at de glidet skiene mine i butikken, men hvor lenge holder det? Hvor ofte.må jeg glide skiene mine? Finner ikke så mye om det heller.

  Håper du har mulighet til å svare. Det hadde gjort forvirringen litt mindre tror jeg.

  Godt nytt år

  Hilsen Thomas

  • knystad sier:

   Hei og gratulerer med nye ski OG at du fant en passende plass å teste de. Ikke mange steder med gode skiforhold. Jeg regner med at du fikk skiene målt opp slik at du fikk en god pekepinn på hvor du burde smøre skiene. Kunsten er å smøre langt/kort nok, samt rett tykkelse på rett plass. Generelt sett kan jeg si at folk smører litt for langt, istedetfor å smøre rett tykkelse på rett plass. Som regel krever de fleste ski flere lag rett fremnfor innfestingen på skien og ca 15-20cm fremover. Når skiene er smurt er det bare å teste. Sitter skiene har du truffet rett – om ikke (gitt at du har rett smørning), prøv med noen flere lag i lommen som beskrevet over. Om skiene sitter litt for godt – sjekk skiene etter turen. Der det er slitasje har du smurt for langt eller for tykt. Så over til dine spm. Om dette er et treningspar er det ingen fare om det tar litt tid mellom hver gang du glider skiene. Er det et konkurransepar bør man gjøre de ren og glide de etter hver tur. Jeg regner med at dette er et treningspar. Så lenge føret er stabilt og du ikke ser for mye slitasje under skiene – fortsett bare med å legge på noen ekstra lag med dagens smørning. Er det stor slitasje bør du gjøre ren skien – bruke sandpapir på nytt å gjenta prosessen som du beskrev. For å bevare glien på skiene bør du iallefall legge glider en gang per uke. Dette er selvsagt avhengig av hvor ofte du bruker skiene. Er du i det late hjørnet kan du kjøpe en flytende glider. Legg den på ETTER hver skitur – så er sålen beskyttet til neste gang du skal ut i skog og mark. Det aller viktigste er å få gode skiopplevelser – dvs juster smørning etter ambisjonsnivå, tid og økonomi. Glider beskytter sålen slik at den ikke oksiderer, dvs blir hard og ikke tar opp smørning. Har du flere spm er det bare å ta kontakt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s