Elendige Møkkaski

Ofte forklares et nederlag slik av folk på andre siden av gjerdet, og kanskje oftere om det er Petter som er involvert i en «spurt» mot et annet lag. Så hva skjedde denne vinterdagen på Lillehammer der Russland vant? Var det dårlige ski?

 20131122_091907

Jeg måtte le da jeg i går leste litt raskt gjennom media på nettet. Vanligvis leser jeg ikke så mye av det som blir skrevet og sagt, men jeg endte nå opp med å lese et par kommentarer – og det var faktisk ganske så underholdende. Jeg må først og fremst si er jeg imponert over hvor mye langrenn, (ofte referert til som den lille pissidretten som ingen bryr seg om), inspirerer og motiverer folk til å bruke store deler av en søndagskveld (hviledagen) til å slenge meldinger frem og tilbake i kommentarfeltene. Dette er bra! Langrenn får flere kommentarer enn de aller fleste verdensproblemer. Vi skaper engasjement og diskusjon i vårt hjemmemarked.

Forklaringene haglet. De mest populære var elendige ski, at de som slår Norge er dopet, sykdom, og manglende treningsgrunnlag….men det var tilogmed noen som var mer opptatt av rettskriving av russiske navn.

Resultat er lett å forklare. Russland var I GÅR bedre enn alle andre lag på herrestafetten. De kom først i mål, enkelt og greit. Norge var beste nasjon med mange lag i tet både på herre- og dame-siden. Gjennomsnittlig var vi beste nasjon 😉 Men det gis ikke ut noen gullmedaljer for beste ski, teknikk, snittresultat, eller idealtid. Det er på sin plass å si gratulerer til Russland – i går var dere best – men jeg lover at vi skal gjøre alt i vår makt for at det skal bli lenge til neste gang dere slår oss.

20131208_122807

Min egen konspirasjonsteori. Kan det være noe med snøen og lufta på Lillehammer? Tapte ikke vi en stafett der i 94 på målstreken? Men hei – vi slo iallefall svenskene – ja sågar 5 lag klarte den bragden (3 herrelag og 2 damelag).

Så var det elendige møkkaski? Jeg tenkte at kanskje ville det være på sin plass å «slenge ut» noen meldinger selv – ikke for å bortforklare, men for å opplyse og forklare. Jeg håper at dette kan bidra til at kvaliteten på kommentarene bedres. Kanskje det finnes noen smarte løsninger der ute blant folk som kan gi heder og ære i fremtiden? Jeg kan selvsagt syte og klage på mangel av kunnskap blant folk flest om ski på toppnivå, men jeg tror det er bedre at jeg hever meg over det nivået og heller prøver å spre litt mer informasjon og kunnskap slik at folk kan bruke de små grå til å tenke objektivt og rasjonelt før det emosjonelle snøskredet, utløst av at en i rød drakt ble slått på målstreken, manifesterer seg i sterke «sannheter» i kommentarfeltarenaen (Ja jeg sier arenaen fordi det deles tydeligvis også ut heder og ære der ser du – noen har, etter lang og tro tjeneste i sannhetens navn, gjort seg fortjent til å bli innlemmet i den eksklusive topp-kasten av kommentareliten. Disse få utvalgte kan stolt smykke seg med en stjerne bak sitt navn og tittelen Toppkommentator – jeg tar av meg swixlua, bøyer hodet og gratulerer ærbødigst).

4239266097

Det er mange faktorer som spiller inn i et resultat. Her er et lite utvalg: Talent, treningsgrunnlag, spisskompetanse, erfaring, taktikk, løype, føre, dagsform, nattesøvn, helse, trener, støtteapparat, smørere, foreldre, ski, skismøring, struktur, manuelt, metodikk, flaks osv osv. Bildet er komplekst, og det er mange ting som er direkte og indirekte relatert. Hadde det vært lett ville alle gått fort, og dårlig form/ski/smøring ville ikke eksistert (og vi hadde vært arbeidsledig). Dette er en del av morroa. OG nei, det at FRP sa at vi ikke skulle betale bompenger, men snudde på flisa, har ikke noe med dette å gjøre. Forklaringer kan være kreative, men en plass går grensen.

Skal vi lykkes er det viktig at vi finner ut hva vi kan gjøre bedre neste gang. Symptomene så vi klart og tydelig – Petter gled ikke inn russeren, men ÅRSAKEN så vi ikke så klart – dette er det som er så spennende og viktig i kampen for å vinne tiendeler og hundredeler. Noe vet vi – damene vant suverent. Andrelaget ble nummer 4. Herrene ble nummer 2, 3 og 4. Et par tanker og spørsmål fløy gjennom hodet – og selv om de ikke hører hjemme i denne paragrafen – så må de ned på papir. Er det de samme personene som sier at norsk herrelangrenn mangler bredde og flere vinnertyper, som peker raskt på skiene når Petter ikke vinner? Om vi er så dårlige på herresiden hvordan får vi da 3 lag fremfor alle land bortsett fra Russland? Hvorfor hadde vi 7 topp 11 på 15km klassisk? Når det «kun» ble 3. og 4. plass på damenes 10km klassisk har de som klaget på at Norge var for suveren nå blitt tilfredsstilt? Eller er vi nå for dårlig der også? Eller var det skiene? Trommevirvel – her kommer en kjapp konklusjon på mine «spørsmål»…om det er dårlige ski så mangler vi iallefall ikke talenter, og om vi mangler talenter så må det jo være jævlig gode ski. Sannheten er vel litt mer nyansert…..Ja tilbake til det jeg skrev om – hvor var jeg…læring. På bakgrunn av resultatene kan vi iallefall konkludere med at det var en god norsk helg, men vi skulle så gjerne også ha tatt med oss seieren i herrestafetten. Vi kan også konkludere med at det står ganske så bra til med norsk herrelangrenn (og damelangrenn) om dagen. Det er mange gode utøvere, og det gleder et skihjerte at så mange «nye» unge florerer i toppen av resultatlistene. Det lover godt for fremtiden. Det som også er ganske sikkert er at skiene var nok OK, om ikke hadde resultatene blitt dårligere.

Til slutt litt flisespikkeri – var skiene dårlige? Nei – løperne har ikke dårlige ski – de blir levert tilbake. Var smøreresultatet (testing, smører, struktur, manuelt, metodikk, glider, pulver, topping) dårlig? Nei. MEN russeren hadde bedre gli! Ja det stemmer – skiene til Petter og Finn var FOR dårlige til å gli inn Maxim. Det er det ingen tvil om! Maxim hadde raskere tempo inn i siste bakke (og sannsynligvis over siste bakketopp) og gled i front bedre enn de to norske. Vi vil heldigvis aldri finne ut om raskere norske ski ville ledet til et annet resultat. Det er stor forskjell på dårlige og FOR dårlige ski sammenlignet med en konkurrent med superski. Neste gang får vi bare skjerpe oss å finne bedre ski og smøreresultat – og med hjelp av god form håper jeg at vi kan triumfere på toppen av pallen igjen. La oss bruke dette nederlaget som en motivasjon – både til bedre resultat i smørebua, i sporet – og ikke minst i kommentarfeltene rundt omkring på nettet. Dog jeg må si at jeg håper denne lille artikkelen ikke ødelegger kreativiteten, inspirasjonen, motivasjonen og engasjementet til folk – jeg var, og er, imponert over temperaturen våre stjerne-bedekte toppkommentatorer klarer å skape. Stå på! Vinteren er enda lang – hold PCen varm og tast ivei! Ikke glem å kom dere ut på en skitur. Snøen er her.

Om knystad

Smøresjef for Norges Skiforbund
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

37 svar til Elendige Møkkaski

 1. Øistein Johnsen sier:

  Ikke udelt uenig, men Knut Nystad, for å henvende deg til de unyanserte, er du ekstremt unyansert selv.. Hilsen en som har drevet med idrett 🙂

 2. christian sier:

  en liten ting:
  var på hovden å gikk på ski 1.juledag.
  var ca 0 grader og snødde.
  gnei på v40 i den del lag i pyramide og toppet med to lag mulitgrade voks i full lengde.
  Forstår ikke hvorfor, men det kladdet veldig. men kunne jo gå diagonal opp alle bakker.
  Dekket dette med et par lag med v40 igjen, og da hadde jeg ikke feste i det hele tatt første 5 min, men så begynte det å funke. fikk fortsatt litt kladding, men veldig lite, og ikke mere enn at jeg med å holde skiene i gang ikke sleit med det egentlig. kunne fortsatt gå diagonal opp de fleste bakker uten å bruke staver noe nevneverdig.

  skiene er rossignol evo, med høyde litt over 1mm på halv vekt, og ca 0.4mm høyde på helvekt på den ene og ca 0.5mm høyde på hel vekt på den andre skien i flg.ski selector.

  hvorfor kladdet det i det hele tatt med disse voksene? de skulle vel egentlig være så kalde at jeg ikke skulle slite i det hele tatt?
  iflg smøreboka til aukland skulle jeg jo brukt enda mykere vokser for å få feste. de bruker ikke v40 varmere enn ca 7minus.

  • knystad sier:

   Hei og takk for interessant spm. Det er vel pga av slike situasjoner at man forstår at man aldri blir utlært i dette faget. Snø er vanskelig – fallende snø rundt null er veldig vanskelig. Min eneste tanke er at smørningen på ett eller annet vis iset. Du skrev at du la noen flere lag og ikke hadde feste i begynnelsen. Om du korket smørningen og gikk på en varm ski kan dette hende. Om det er lite snø og man får undervarme – dvs at snøen som ligger er varmere/fuktigere enn den som faller – da kan det også bli spennende. Lykke til videre i år – skiene dine høres bra ut de – uten at jeg vet din teknikk, ambisjoner, osv osv – men det er relativt lite bevegelse fra 0.5G til 1G – det kan tyde på at skien er ganske stive – selv om de ikke er så høye. Har du prøvd å måle de opp på 7-8ccm? Da ser du om du har en lomme på skiene – denne lommen bør man bygge ned med smørning. Godt nyttår.

 3. christian sier:

  1: men er det noen forskjeld på fischer og madshus når det gjelder service og gode ski for løperene? Noe må det jo være siden fischer har SÅÅÅÅ mange løper i wc.
  2: Men merker meg at i langløp som ikke er så på tv enda, og som kanskje ikke har så mye penger involvert så regjerer vel nesten madshus. Hva kan man tolke ut ifra det?
  3: Men dere som smører. Merker dere noen forskjeld på hvilke ski som er lettest å få god glid eller feste på eller hvilke som kan gi det mest optimale?

  • knystad sier:

   Hei igen og godt nyttår. Jeg skal prøve å svare på dine spm. Spm 1 – Fischer har litt større serviceapparat på WC enn Madshus, MEN gitt at de har så mange løpere så er servicen vi får fra Madshus og Fischer like bra. Jeg tror ganske enkelt at Fischer har vært litt mer aggresiv å investere i utøvere. Pål og Ingvild går på Madshus og har begge vært på øverste trinn på pallen – det hadde de ikke gjort med dårlige ski 😉
   Spm 2 – tja – er vel relatert til svar i 1 – Madshus har gode ski, og de har valgt å satse på langløp – de fleste som starter i langløp kjøper jo tross alt skiene. De beste på langløp er selvsagt sponset.
   Spm 3 Nei – noen ganger er det det ene merket, noen ganger det andre. I enkelte tilfeller er det stor variasjon innenfor merkene – dvs feks for Fischer – så har noen gode ski og andre ikke så gode ski. Det er ikke lett å bli klok på – det er skiparet, og ikke merket som betyr noe 😉 Dette får man kun svar på når man tester skiene. Det skal sies at for de aller fleste så er det vi driver med på et slikt detaljnivå at det oppfattes nok som særdeles sært og snakke om nevneverdige forskjeller. Vi tester utøvernes ski hele tiden – en dag kan skipar 1 vinne – neste dag er det skiparet som var nummer 8 best – da skjønner du hvorfor vi har en jobb – godt nyttår! Da er det endelig en distansedag i Touren.

 4. christian sier:

  Hei.
  synes ofte petter har dårlig glid når det er snøvær. Kan han rett og slett mangle gode ski for snøvær og mildt? det virker litt rart om så er tilfelle. Trodde jo alle norske toppløpere var godt skodd.

  en liten ting til.
  er det lettere å lage godt feste og god glid på fisher siden så mange går på det eller er madshus like enkelt, men at cash is king når det kommer til hvem som går på hvilke ski?

  • knystad sier:

   Hei og takk for spm. Beklager sent svar – er på Tour de Ski. Ang Petter så har han mange gode skipar – det er ingen tvil om det. I år har Team Northug sammens med Fischer gått gjennom hele skiparken. De har gjort en meget bra jobb. Disse skiene er nå overlatt til oss – der vi, sammens med Team Northug og Fischer, prøver å få alt inn i rett kategori, samt supplementere med nye ski. Alle ski blir integrert i vårt system, dvs med tanke på oppmålinger, struktur, føreområder osv. Petter, som de fleste på laget, har tilgang til alt de ønsker av ski, MEN det er ikke slik at alle kan ha de beste skiene i feltet hver gang. Dette er umulig. Tenke deg at vi har 8 løpere til start – ikke alle kan ha de beste skiene 😉 Det er det kun en som kan ha. Det er også et faktum at alle utenlandske løpere får forsyne seg like bra av skihaugen på Fischer, samt at de jobber like hardt som oss – ergo er det overliggende fare for at også de kan melde seg inn i kampen om best ski. Det er ikke alltid noen sammenheng mellom ski og resultat, annet enn at det er umulig å ha mange gode resultat med dårlige ski – dvs kanskje har ikke Petter hatt de beste skiene i feltet, men ofte godt nok til å vinne. Om det hadde vært så lett at det alltid bare var ski, og ikke noe med taktikk, teknikk, form, styrke, osv osv – ja da hadde livet vært enkelt. Svaret ville da bare vært å teste mer.
   Siste del av spm før jeg må dra å teste ski – ang Fischer og Madshus. Begge firmaene har fantastiske ski – men Fischer har en haug flere løpere på WC enn feks Madshus. Vinner ikke den ene så vinner den andre 😉 Penger er nok viktig for mange når de gjør et valg – de beste sørger for at de i tillegg til penger, får tilgang på best ski OG service. Er det mange som tenker slikt innenfor et gitt merke så blir det ikke så stor forskjell på skiene i seg selv – da kan vi (smøreteamene) gjøre små endringer med slip, manuelt, produkter, metodikk osv osv. Noen ganger for det bedre…og andre ganger for det verre. Vi må akseptere at andre lag og løpere jobber steinhardt – det betyr at vi av og til må akseptere at noen er bedre enn oss. Målet for oss er uenderet – vi skal ha best ski – klarer vi ikke det er plan B at vi skal alltid ha gode nok ski til å vinne 😉 Godt nyttår – da er det testing i Lenzerheide om 30 min…

 5. Erik sier:

  Det er ikke ofte man har anledning til å dele tanker, stille spørsmål til en som er en del av landslaget så da må man jo benytte seg av sjansen. Til info, jeg gammel nok til å huske da Odd Martinsen og Juha Mieto m. fl. gikk Monolittrennet i Frognerparken og jeg husker godt de «magre» 80 årene.
  Jeg lurer på følgende:
  Gir dere noen gang tips til de mindre nasjonene om hvilken smøring etc. de burde bruke? Det er jo ingen tvil om dere (Norge) har ressurser / midler de mindre nasjonene bare kan drømme om og det blir jo til stadighet nevnt at det er en fordel om flere nasjoner kommer til / hevder seg i dene sporten (bare så lenge Norge vinner). Det er jo ikke noen tvil om langrenn intereserer veldig mange, men i alt for få nasjoner og det må jo være i alles interesse at flere nasjoner kommer opp på et nivå som vil øke interessen globalt.
  Jeg med flere (tror jeg) er drittlei journalister som bare stiller / vinkler spørsmål for å lage (skandale)overskrifter så jeg håper du åpner for flere diskusjons / kommentar runder.

  • knystad sier:

   Hei og takk for kommentar. Ja Monolittrennet var i sin tid store greier. Min svigerfar, Anatoli Smigun, fortalte meg at han også gikk der. Hadde vært morro med et slikt renn igjen.
   Angående om vi gir tips til andre nasjoner. Gjennom Olympiatoppens program har vi hatt møter kun med 1 nasjon, og det var nok ingen stormakt, men Team GB som lurte om forskjellige testmetodikker for alpine øvelser. Vi stilte opp og gav dem mye kunnskap, men selvsagt holdt vi hemmelighetene for oss selv. Personlig har jeg god kontakt med mange andre land, samt i industrien, og det hender rett som det er at vi diskuterer faglig. Det er litt ta og gi. Alle serviceteam hjelper hverandre, men det er nok heller på et nivå der vi tar med ski for dem til slip i Norge, tar med oss utstyr, kjøper og bringer utstyr, hjelper til med trailerutbygging og viser dem våre løsninger. Vi har alltid dørene åpne for alle andre lag i bussen, men som sagt blir det mer for å vise de ytre rammmene av det vi driver på med. Et eksempel er Russland. Vi har assistert dem med råd og vink på trailerbygging og HMS tiltak. Smøretips blir det lite av. Som regel er alle de store leverandørene av smørning på plass på hver verdenscup. De tester og gir råd til samtlige nasjoner. De mindre nasjonen kan i utganspunktet velge et av de beste produktene fra en leverandør – og ofte er det meget bra. Utfordringen med å gi råd er at selv om man sier hva man smurte med, så er metodikken – hvordan man smurte med et gitt produkt – ofte viktigere. Skien er og blir det viktigste for et smøreresultat, det teller så mye som 80%. På en gitt ski er det en gitt struktur, samt at man har løperens dagsform og teknikk. En manuellstruktur, dvs mønsteret som an legger på toppen av strukturen, er kun gyldig for den aktuelle slipen. Og vet man ikke hvilken slip som er i bunnen er det som oftest umulig å gi råd om manuell struktur (bortsett fra når det er skitten/fuktig, da rette manuelle verktøy er de som som oftest går best).
   jeg er helt enig – skal vi komme videre er det viktig at vi gir informasjon til mindre nasjoner. Et tiltak gjennom Norges Skiforbund er samarbeidet med Tyskland. Vårt Jr.lag trener sammen med det tyske Jr.laget – dette for å utveklse erfaringer og lære fra hverandre.
   I de site årene er det mange landslag som har utenlandske smørere. Estere jobber i Russland og for Polen. De var i sin tid lært opp av Magne Myrmo, som smurte for dem i en årrekke. Vi har en svensk smører. Hans bror, Ulf, jobbet også for oss, og nå jobber han for Justina i Polen. Heldigvis er det mange lag som er på et meget høy nivå. Mange har investert i trailere, noe som har bedret arbeidsforholdene for mange. Iløpet av denne sesongen regner jeg med at Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Sveits, Russland, Italia, og Frankrike stiller med en eller annen mobil løsning. Ja det er mye som har endret seg siden Monloittrennet – på godt og vondt. Takk for at du tok deg tid til å skrive. Og angående journalister – de skriver nok det folk har lyst å høre. Internett er en «fin» sak – der kan de holde kontroll med hvilke overskrifter som folk klikker seg inn på og hvilke folk ikke er interessert i – det igjen styrer hva de skriver og hvordan de presenterer det. Skandaler selger bedre enn solskinnshistorier 😉 Ha en flott dag. Davos neste.

 6. Rasmus G sier:

  Hei Trond!
  Har ikke lest hele innlegget ditt og det trenger jeg ikke, jeg vet at du og smøreteamet er dyktige (best i verden?!) og at selv de beste bommer noen ganger. MEN som STOR fan og tidligere aktiv skiløper (lokalt nivå) så støtter jeg din årsak til reaksjon 100%, enhver person med et snev av innsikt kunne se at Finn ikke hadde noe dårligere glid enn Maxim og at Petter var sløv i unnabakkene, han var tydelig sliten og jeg vet av erfaring at hvis man ikke utnytter teknikken nedover så blir glidfølelsen og farten kraftig redusert. Man kan lure på om folk som kommenterer har fått med seg hva løperne selv sier om skiene og om de ser detaljer som at det flere ganger var nordmenn som gled ifra i front?! Hva KAN det bety mon tro?! Hehe.

  Jeg personlig syns det er gøy å se at flere nasjoner har kommet seg på smøringen de siste 20 årene, mindre forskjeller gjør det mer rettferdig og gleden ved å vinne større vil jeg tro.

  Nå har jeg lest hele innlegget 🙂

  Gøy som du sier at så mange engasjerer seg og supert at Petter vs resten av verden har skaffet skisport flere seere og sponsorer, men med flere seere kommer flere meninger, mange bra og mange mindre bra. All PR er god PR heter det, men du gjør rett i å belyse denne saken litt mer slik at folk flest kanskje tenker seg om 2 ganger før de skylder på møkkaski.

  Jeg konkluderer med at folk flest ikke klarer å akseptere at 3 lag topp 4 er helt vilt bra og at norsk langrenn på alle plan (talent, trening, smøring, osv) er i verdensklasse med møkkaski hver gang vi ikke har plass nr 1.

  Fortsett den fantastiske jobben med ski og med media Trond!

  Imponert hilsen
  Rasmus

  • Rasmus G sier:

   Knut, ikke Trond…. Flaut!

   • knystad sier:

    Ikke flaut – det er min tvillingbror – og vi har blitt forvekslet hele livet. Jeg responderer faktisk like bra til begge navnene – navnet skjemmer ingen 😉 Takk igjen!

  • knystad sier:

   Tusen takk. Ja mange slenger bare ut meldinger uten å tenke seg om, og det må for all del være lov, men sannheten er ofte litt mer nyansert og kompleks. Vi driver med underholding, og dette er jo en del av det 😉 Det er kjempeflott at langrenn engasjerer, og helt utmerket at folk har meninger. Hadde vi aldri vært uenige så hadde vi aldri funnet bedre løsninger. Personlig er det spennende at så mange landslag kjemper om de beste skiene. De er kjempeflinke! Vi skal ikke alltid være best (selv om vi prøver og håper), da hadde det fort blitt kjedelig.
   Løperne våre er fantastiske – selv når vi ikke klarer å levere ski i henhold til krav, så dukker de opp i bua – rakrygget og med godt humør – og gir sine meninger og evalueringer slik at vi SAMMEN skal bli bedre neste gang. Det er ikke noe farlig å si at man ikke alltid treffer, eller at konkurrentene hadde bedre ski – det er bare motivasjon til neste konkurranse. Våre utøvere er også så ærlige at når de har gode ski, og resultatene til tross for det ikke er bra – ja da sier de det til oss – skia var topp, men kroppen fungerte ikke. En slik ærlighet inspirerer – vi har jo alle så lyst til å hjelpe til at resultatene skal bli bra – og sammen lykkes vi iallefall oftere. Takk for fine ord. Ha en flott dag.

 7. Lars Brun sier:

  Med denne ovenfra og nedad holdningen blir man ikke særlig fristet til å legge inn kommentarer her. Min første og siste.

   • Lars Brun sier:

    Beklager: Min nest siste. Siden du etterlyser kunnskap, får du et gratis bidrag her – fra Frode Estil:
    http://www.langrenn.com/ydmyket-norge-med-estils-hjelp.5365247-1743.html

   • knystad sier:

    Takk – ja vi har testet hans sliper. Sliperen bak Estil-slipen er meget dyktige. Vi har tilogmed hatt han med på tur som en del av smørelaget. Denne slipen er av og til veldig bra, men det er ikke bare slip som bestemmer gli på skien. Hadde det bare vært så lett. Skien i seg selv utgjør ca 80% av gliresultatet. På toppen av dette har du struktur, manuell struktur, glider, metodikk glider, pulver, metodikk pulver, topping, metodikk topping, plassering av binding osv osv. En test etter 1 km gir ett svar, mens etter flere km på skiene kan man få et annet svar. Hvor man gjør testen i løypa er også avgjørende – da forholdene kan variere. Som regel gir ikke bare en test en sannhet – man må gjenta den over tid – og da finner man kanskje en rød tråd. Du er hjertelig velkommen til å skrive mye mer, samt stille spørsmål, så skal jeg gjøre mitt beste for å svare. Oppsumeringen er ganske grei – Estil og gjenget har bra sliper, men det er ikke det hele og fulle svaret hvorfor Maxim hadde bedre ski enn de norske. Takk igjen – ha en flott dag.

 8. Erik sier:

  Ang. løypene som stenger 5 min. før start og at våre beste løper ofte starter 30 – 40 minutter etter at første mann har startet. Vi har jo mange ganger sett at været har endret seg, det være seg temperaturendringer, nytt snøfall osv. Er det slik at dere ikke kan justere / endre / bytte skiene til utøverene etter at løypene er stengt eller tester dere skiene i løyper lagt utenfor selve rennløypene og bytter ski hvis dere mener det er på sin plass?

  • knystad sier:

   Hei og takk for spørsmål. Som regel er det 30 sekunder mellom løperne, og ofte er det mellom 15 og 40 minutterer fra løypa stenger til løperne våre starter. Noen ganger kan vi fortsette å teste i enkelte deler av løypa, andre ganger kan vi teste i oppvarmingssporet, mens andre ganger igjen er det ingen muligheter. Vi tester så lenge som vi kan, justerer, og evt bytter ski. Utøverne tar enkelte ganger med seg flere par ski til start (feks rubb, tørrt, klister m dekkning osv), og basert på tilbakemeldinger fra sporet om hvordan skiene til de andre har fungert, gjør de sitt valg. Utfordringen med å teste utenfor løypene er at det ofte er preppet annerledes (ofte mindre), og at det er ikke tilsvarende trafikk. Forholdende er ikke relevante til konkurranseløypa. Ved snøfall er det stor forskjell å teste i en liten rundløype som er helt oppgått og løs, sammenlignet med konkurranseløypa som er hardere i bunn, med nysnø på toppen. Disse små forskjellene kan være avgjørende. Dette er en del av sjarmen – vi driver en utendørsidrett. I skiskyting kan man velge hvilken gruppe man skal starte i, mens i langrenn går de beste i en egen gruppe, som regel til slutt. Dette gjør at for de beste er forholdene som regel ganske like – og da like gode eller like dårlige. Under VM i Japan i 2007 vant Lars Berger (fortjent) på et relativt tidlig startnummer. Det var noen løpere som gikk ut helt i starten som fikk gå nesten hele løpet uten snøfall – han ene var på vei ned med bussen etter endt løp, men fikk snudd i tide for å få medaljen. Selv han var overrasket over at været gav han en medalje 😉 På alle renn tester vi helt til vi blir kastet av løypene – etter det er det erfaring og noen ganger flaks. Takk igjen for spørsmål.

 9. Ole sier:

  Det gleder et ski-interessert hjerte å lese et innlegg fra noen som endelig vet hva de snakker om, og som en gang for alle kan sette smøre-skapet skikkelig på plass. Jeg har dog et lite spørsmål, hvor svar kanskje kan forklare ytterligere hvorfor det av og til ikke går Norges vei, Finnes det snøtyper, temperaturer eller snøforhold som Norge (eller andre nasjoner) mestrer bedre eller dårligere – sånn smøreteknisk?

  • knystad sier:

   Hei og takk for spørsmål. Ja det er nok mange fører vi sliter litt mer med enn konkurrentene. Heldigvis er det ikke noen gjengangere av lag som alltid er bedre enn oss. Før var vi ekstremt gode på varme klisterforhold, men der har nok konkurrentene tatt oss igjen. Vi har brettet opp armene og håper vi har korrigert kursen tilstrekkelig. Dette gjelder spesifikt når snøen er mer finkornet. På ekstremt kaldt føre var vi ikke tilstrekkelig god noen år siden, men dette har snudd og vi har blitt bedre. Rubb var vi ei heller så god på tidligere, men også der har vi kommet videre (til tross for is i rubben). Dette styrkeforholdet endrer seg stadig, da alle lag prøver å finne sine «hemmeligheter» på gitte fører. Jeg sier det ofte – vi har akseptert at vi ikke kan så mye – men det vi kan er å sette våre ideer (og våre empiriske erfaringer) inn i en relevant prosess som gir oss et svar – dette svaret må vi forholde oss til. Vi kan ikke komme med fasiten i hånden, men heller stole på at hardt arbeide over tid, dvs mye testing, skal gi oss de svarene vi trenger. Noen ganger lykkes vi ikke. En ting er sikkert – vi klarer aldri å skape de beste skiene for alle norske fra start til mål – slik er det bare (men vi er nysgjerrige og kanskje en dag klarer vi det), men forhåpentligvis er det ikke skiene som ødelegger for utøveren. Vi vet at renn har blitt vunnet på ski som ikke er optimale, og vi vet at noen har hatt skuffende resultat på topp ski. Alle testresultat blir logget i en database som ligger på nettet. Alle de tusenvis av tester er stafettpinnen som vi skal gi videre til fremtidige generasjoner av smørere – det er vårt ansvar å sørge for at de ikke behøver å gjøre samme feil som vi har gjort. Alle som driver med ski vet at ett smøreresultat har en komponent av flaks i seg. Så mye som 80% av et smøreresultat er skia i seg selv – det vi driver med er «frosting om the cake» – men selvsagt også viktig da det ofte er små marginer som skiller. Til slutt – Norge sliter kanskje mest på ekstremt vekslende forhold og når det skjer dramatiske endringer rett før start – vi har mange utøvere og en rask endring kan være utfordrende. Dette gjelder spesifikt intervallstart. Løypene stenger 5 minutter før første startnummer skal ut – våre utøvere starter som regel mot slutten. Ofte har vi, og utøverne, få muligheter til å teste fra løypa er stengt – og da må man prøve så best man kan å bruke sine erfaringer til å justere etter været som man tror kommer. Takk igjen – skulle du ha flere spørsmål er det bare å skrive. Ha en fin dag.

 10. Sånn er det og møte «trollet» i den norske folkesjela! Jeg regner med at de norske smørerne sover veldig godt på natta med den erkjennelsen at den prosentandelen som går bananas i kommentarfeltene på godt eller vondt er veldig liten.
  Men det er klart, dere jobber i en bransje som «alle» er levende opptatt av disse ukene hver vinter.
  Dette er jo ikke noe ensartet fenomen for smørerne, i disse dager er stort ett alle eksperter i kommentarfeltene.
  Glem nå dette og sørg for og hjelpe de norske fram til en haug med metal i Russland.
  Lykke til!

  • knystad sier:

   Takk for kommentar. Ja vi sover nok veldig godt om natta 😉 Vi er ekstremt heldige som har en jobb vi elsker, og som mange har meninger om. Vi jobber med noe som engasjerer – og det er helt topp. Utøverne er fantastiske, og deres vesen stimulerer til at smørerne jobber lange timer i bua for at resultatene skal bli bra. Jeg tror også at de fleste som er med på laget, bruker lite tid i kommentarfeltene om langrenn. Vi reiser for mye til å klare å følge med, selv om kanskje noen har lyst. Jeg ble egentlig litt fasinert over engasjementet til folk, til tross for en god helg – og håper inderlig at det fortsetter – men samtidig så er det jo en gang slik at mange som gir kommentarer – og da ikke bare om underholdning som idrett, eller mer spesifikt langrenn, gjemmer seg bak kreative nettnavn. Utenfor sesong så synes jeg det er underholdende å følge med på enkelte saker hva folk tenker. Det jeg har lagt merke til, og min subjektive mening, er at med ny nettidentitet ser det ut som at «trollet» vokser frem og folk har da rett til å ha meninger (kvalifiserte/ukvalifiserte) om alt og alle. Nettdiskusjoner tar da sitt eget liv og dreier ofte diskusjonen vekk fra selve temaet til lange diskusjoner om (uviktige) detaljer. Mange av kommentarene er sårende, mange er i beste fall synsing. NOEN kommentarer er helt geniale og virkelig GIR noe til temaet, men for å skape en diskusjon – som jeg tydelivis har gjort – så må man sette ting litt på kanten. Det igjen engasjerer og stimulerer – og forhåpentligvis så tenker folk før de skriver. Har de gjort det har alle rett til sin mening, rett eller gal. Resultatene på Lillehammer var bra – og det som hadde gledet mitt langrennshjerte var om løperne som gjorde det bra i rennene fikk positiv omtale. Langrenn skal skape positiv energi, ikke negativ energi. Saken er så absolutt glemt – jeg sover godt – og håper at kommentarfeltene bugner over av meninger – og kanskje en dag kommer det frem en mening som kan hjelpe oss å skape bedre resultater. Takk igjen og ha en flott dag.

 11. Boris sier:

  Dette var nå ganske stakkarslig. Syte over kommentarfelt? Også temmelig nedverdigende holding. Landslagets smørere har faktisk en meget høy (dog stille) anseelse blandt det Norske folk. At de ikke får særlig ros eller omtale er vel nærmest en selvfølge, siden det forventes at dere gjør en topp jobb, men for de fleste er det ikke så lett å «se» når løpere har gode eller fantastiske ski. Interne vurderinger blir jo hemmeligholdt, av naturlige årsaker, men da stoppes jo også informasjonen som kunne skapt en dynamikk, interesse og kunnskapsheving. Sånn må det vel bare være. Syns du skal holde deg borte fra nettdiskusjon, for huet ditt har vokst seg litt for stort. Det er kanskje en fordel at du tror du er noe større enn folk som skriver kommentarer, men det gjør seg ikke akkurat på trykk, så det burde du holde for deg sjæl.

  • knystad sier:

   Så du mener det er OK at alle, innkludert deg selv, kan ytre sine meninger (tilogmed om mitt hode), men ikke jeg? En ting er vi iallefall enige om – kunnskap og diskusjon er viktig. Vi ønsker faktisk å bidra til interesse og kunnskapsheving – det er derfor vi holder kurs for klubber, løpere og trenere. Vi tar med smørere fra klubber og kretser på verdenscup, nettopp for at de skal ta med seg kunnskap/erfaring hjem til sitt nærmiljø, samtidig som vi kan lære noe fra de. Jeg beklager å måtte si at det er ikke mye kunnskap jeg personlig har plukket opp fra kommentarfeltene som kommer til å medføre at norske utøvere får bedre ski – dog kommentarene er underholdende å lese. Takk for dine meninger – selv om ikke du liker mine.

 12. ToreM sier:

  Ja fra nå av skal vi skylde på «superski» til motstanderne. Endelig fikk vi uvitende nok kompetanse hos deg til å se det.

  Takk

 13. Jonny Kristiansen sier:

  Tja, på meg virker det som om «smøresjefen» her smører tjukt på for å skrive en forsvarstale mot dårlige ski. 🙂 Man skulle tro at han føler seg angrepet av kritikken faktisk.

  Og når man da er selveste «smøresjefen» for skigutta med eventuelt dårlig gli, så sitter han vel her i sitt eget glasshus og kaster stein.

  • knystad sier:

   Føler meg ikke angrepet 😉 Jeg synes faktisk det er morro at folk engasjerer seg, og jeg må inrømme at enkelte kommentarer får meg til å glise ekstra bredt. Har nok ikke noe problemer med å inrømme for dårlige ski, men som jeg sier i artikkelen – det som er spennende for oss er å finne svaret på hvorfor, slik at vi kan bli bedre. I dette faget blir man aldri utlært – dvs man kan jobbe som bare F, men til tross for det ikke lykkes 100%. Vi må desverre godta at også andre land trener og investerer store ressurser i smørelagene. Russerne var bedre. Poenget med artikkelen var ikke en forsvarstale, men heller et forsøk på å få folk til å tenke litt mer nyansert – det åpenlyse ser man på TV. Takk for kommentar.

 14. Sofaekspert sier:

  Stå på, Knut, og resten av gutta i traileren. De norske har som regel fantastisk gode ski, det er ingen hemmelighet, og langt ifra en tilfeldighet! Dere er helt råe. Klin til videre, keep up the amazing work! De med litt mer kunnskap og innsikt vet hvilken rå jobb dere legger for dagen!

  • knystad sier:

   Takk skal du ha. Ja vi har vært ganske så gode de siste sesongene, MEN det betyr ikke at vi alltid har best ski. Russerne gikk taktisk bra og hadde meget gode ski. Når de har en god avslutter som rykker på rett plass så lykkes de. Det er litt morro at også de (og det russiske smøreteamet) lykkes. Det er bare å ta av seg hatten og gratulere. Takk for fine ord. Lykke til videre – neste stopp Davos – nye muligheter for gode resultater – eller dårlige ski 😉

 15. André sier:

  Nydelig Knut. Skikkelig bra artikkel. Ler ennå! Heia Knut og Petter ( og alle de andre middelmådige gjennomsnitsskiløperene som nesten ikke kan gå på ski:))

  • knystad sier:

   Takk – vi prøver iallefall vårt beste – og noen ganger må vi nok bare innse at andre er litt bedre enn oss (både oppå og under skiene), MEN det er jo en del av spenningen. Hadde vi alltid vunnet alt så hadde det blitt kjedelig – nå er det bare å skjerpe seg. Snart er det OL. Vi snakkes!

 16. Utrolig morsomt å lese! Du har en skarp penn 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s