Falun og andre oppdateringer

Det har vært stille fra meg i det siste. Jeg har for første gang på mange mange år tilbragt jul og nyttår sammens med min familie – og det ble feiret med usedvanlig lite jobbaktivitet.

Først gratulerer til Marit og Martin som vinnere av Touren. Fantastiske sluttresultater også fra Petter, Therese, Heidi, Ragnhild. Det var en glede og følge touren fra avstand – ja ikke pga av at jeg ikke var der, men pga av alle de gode resultatene.

Det var ekstra morro med Marit som endelig vant Tour de Ski. Jeg må si at som hjemmesittende TV-slave under touren er jeg imponert over at hun alltid finner tid til å rose de rundt seg. I mine øyne gjør det bare henne til en enda større idrettsutøver at hun alltid husker OG finner tid til å ha omtanke og takke de «små» rundt seg noen få sekunder etter målgang. TAKK MARIT for at vi i støtteapparatet får ta del i dine oppturer – du gjør oss bedre.

20150109_143056

Så hva har jeg drevet på med? Jo jeg har vært med Ski2018, Olympiatoppens skiprosjekt, i Falun for å teste i forkant av VM. Vi var 7stk på plass for å prøve å finne vinnerformularet på svensk snø for langrenn og kombinert. Etter 1 uke med mange tester og ca 4 årstider per dag føler vi iallefall at vi fikk testet på mange forskjellige fører. Starten av uka begynte med null snø på kjøreturen fra Oslo til Falun. I Falun ble vi møtt av en bar mark og kunstsnø. Etter en dag begynte det å snø. Videre utover så vi temperaturer fra +3 til -12, sol, sterkt snøvær, tåke, vind, myke spor, harde spor, isete spor, våt snø, tørr snø osv osv.

Er våre erfaringer, tester og svar gode nok til å vinne? Dette finner vi desverre ikke ut før etter at startskuddet er gått og løperne nærmer seg mållinjen – MEN vi har fremdeles sterk tro på vårt «gørrkjedelige» mantra om at hardt arbeide over lang tid lønner seg som regel. Det er viktig å forberede seg som best en kan. Når det er sagt er flaks/tilfeldigheter alltid en del av vår smørehverdag – men med mye testing kan man forhåpentligvis stole mest på kunnskapen opparbeidet i laget.

Om noen dager reiser vi til Estland på verdenscup. Etter det er det rett til Falun igjen for nye tester. Akkurat nå er det hektisk aktivitet med å analysere vær- og føre-forhold opp mot empiriske testdata – det er liten sannhet i 1 test, men mange tester kan gi en rød tråd. Vi må spinne videre på det vi lærer og ytterligere spisse testingen inn mot VM. Iløpet av dagen og morgendagen må teoriene være klare slik at vi får forberedt nye testserier til neste uke.

Vi vet at smørebommer kommer – bare ikke når – men dere skal iallefall vite at vi prøver å forberede oss slik at vi minimaliserer mulighetene for at de skal skje under VM. Er det noen fører vi frykter mer enn andre? Vi har ikke vært god på finkornet snø, og kanskje da spessielt ved mange plussgrader. Det er mange gode smørelag – vi må bare rulle opp armene og skjerpe oss skal vi henge med i toppen.

Her er noen flere bilder fra Falun stadion.

20150109_13470620150109_13483120150109_134840

Om knystad

Smøresjef for Norges Skiforbund
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s