VM i Falun

VM i Falun er over,  og som dere har merket så har det vært usedvanlig stille fra min kant. For å være ærlig så har jeg brukt tiden min hjemme til å få hodet over vannet. Det tar litt tid å betale regninger, svare på eposter, og ikke minst komme inn i de huslige sysler og rutiner – noe som innebærer blant annet noe fortjent vaktmesterjobbing.

FIS Nordic World Ski Championships - Day Twelve

VM ble til slutt eventyrlig med tanke på resultatene. Det ble atter en gang ny rekord med 9 av totalt 12 gullmedaljer, og det med Martin og Kristin satt ut av sykdom. Det skal sies at medaljene kom ikke av seg selv. Vi er utrolig heldige som har så mange norske utøvere som kan hevde seg og være med å kjempe i teten på alle løp (ok – bortsett fra 10km skøyting).  Det er nok elt sikkert på grunn av alle de gode resultatene at noen utenfor langrennsleiren ikke verdsetter så høyt de fantastiske prestasjonene? Kjetil Jansrud sa en gang på en Olympiatoppsamling at alpint var en lagsport – bortsett fra start til mål. Det samme kan man si om langrenn – vår medaljefangst er, i mine øyne, en hyllest til lagarbeidet.

464484200

Vi er et lag med mange individualister som må prestere sammen. Det er nettopp derfor vi er et lag. Alle ledd må trene og øve mye sammen for å prestere topp som individualister og som lagarbeidere – både når det går bra, og når det går dårlig. Vi må gjøre hverandre bedre ved å utfordre/bli utfordret – det tjener alle på.

464140752

Når ski, vær og startposisjoner ødela for damenes muligheter  på 10km, så sto alle samlet som et lag. Det var ingen som var sinte, det var ingen som var oppe med pekefingeren. Løperne var like profesjonelle som alltid. De var fantastiske lagarbeidere som skjønte at denne dagen trengte faktisk vi i smøreteamet litt støtte etter at vi ikke klarte å gi løperne gode nok ski til å hevde seg under de rådende forholdene. Vi var ekstremt skuffet over egen innsats. I ettertid er det ikke så mye vi kunne gjort annerledes. Til tross for 5 gull forårsaket utfallet av 10km skøyting at usikkerhet, skuffelse og nervøsitet spredte seg raskt over hele laget. Minnene fra Sochi tynget da vi tok fatt på den harde re-testingen etter løpet. MEN faller man er det ikke noe alternativ å bli liggende – det er bare å komme seg opp igjen – og det gjorde laget.

FIS Nordic World Ski Championships - Day Ten

Det ble testet mye – av mange. Trenere, smørere, OLT, ledere, helsepesonell – alle bidro til å logge mange km hver eneste dag. Samarbeidet med kombinert var utmerket. Når vi trengte ekstra hjelp stilte løpere som Celine, Eirik og Chris gladelig opp for å hjelpe sine VM-kolleger med testing! Løpere lånte villig bort ski til hverandre for å sikre gode norske resultater. Våre utøvere inspirerer og motiverer ikke bare i løypa – de er gode mennesker som tar vare på hverandre, og oss.

FIS Nordic World Ski Championships - Day Five

Når Didrik trengte å teste mer ski for å være klar til manndomsprøven på VMs siste dag – da stilte langrennsnorge opp og bidro. Petter Skinstad tok ringerunden til Øystein Pettersen, Hans Christer Holund, Håvard Taugbøl og Johan Hoel – alle stilte gladelig opp med sine beste par. Tord Heggdal fra U23 hentet og organiserte alle skiene – og Bjørnar Sandvig tok de med til Falun. Når i tillegg Madshus stilte med mange nye par – ja da ble det en bra skigjennomgang!

FIS Nordic World Ski Championships - Day Two

Så hva med Team Northug? Først må jeg få lov til å gratulere – for en innsats – for en mann! Under VM var vi et lag. Vi hadde et fantastisk bra samarbeide mellom smørelaget og Petters egne støttespillere. Stig Rune, Tobias, Stein Olav og resten av smøregjenget jobbet som et lag – de hjalp hverandre – og da ikke bare med Petter sine ski.

Vi smørere blir nok igjen husket for den ene dagen – men det forteller litt om hvilke krav som stilles. Vi får bruke det som videre motivasjon til å bli enda bedre. Uten de rette folkene lykkes man aldri. Ski og smøring engasjerer – det er positivt!

Til slutt – et lite hjertesukk – vi får desverre mange kommentarer knyttet til smøretraileren vår. Jeg forstår at for mange er det galskap å ha en slik dyr prangende doning, men husk at i tillegg til å gi smørerne en trygg og forutsigbar arbeidsplass, så er dette også arbeidsplassen til løpere, fysio, lege, ledere osv. Uansett om vi som smørelag er gode eller dårlige, idioter eller geni, så er iallefall en ting sikkert – HMS må vi ivareta – etter å ha lest rapportene til STAMI kan ikke NSF tillate eller risikere at noen får alvorlige senskader pga av arbeidsmiljøet. Våre samarbeidspartnere, med Aker i spissen, har hjulpet oss med dette viktige arbeidet. Idrett er viktig, men å ta vare på helsen til våre medarbeidere er enda viktigere.

Takk for et flott VM. En ektra takk til dere som alltid er der med rosende ord og støtteerklæringer – også vi trenger det noen ganger.

Takk igjen for all støtte! Da er det kun innspurten på sesongen som gjenstår!

FIS Nordic World Ski Championships - Day Two

Om knystad

Smøresjef for Norges Skiforbund
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

6 svar til VM i Falun

 1. Ron sier:

  Hei Knut. Gratulerer med en veldig bra sesong! Kom over dette bildet i Rana Blad. http://www.ranablad.no/bildeserier/sport/article3405097.ece?start=39&serie=0 ung og lovende:)

  • knystad sier:

   Tusen takk for flott bilde. Var nok mer ung enn lovende på den tiden, men mye morro. Takk for flotte ord. Ha en riktig god helg og god påske.

 2. Anne Berit sier:

  Gratulerer med vel gjennomført VM, og lykke til med innspurten👍😄 Du og resten av smøreteamet kan være stolte av jobben dere gjør😄😄😄

  • knystad sier:

   Tusen takk for hyggelige ord! Det ble en veldig bra sesong for hele laget. Da er det bare å jobbe videre og håpe at vi kan kopiere bedriften et annet år.

 3. Bra innlegg! Jeg håper ingen av dere bryr dere om kommentarer om smørebussen, enten de kommer fra Norge eller utlandet. Som du er inne på, er det helt andre ting som legger grunnlaget for norsk suksess, og «lagarbeidet» er utvilsomt en av de viktigste, ved siden av treningskultur. I tillegg kommer grunnarbeidet som gjøres i barne- og ungdomsidretten på klubbnivå over det ganske land. I Oslo er det bare å ta seg en tur til Holmenkollen-området en vanlig vinterkveld, så vil man se at det kryr av folk over alt, og framfor alt en mengde barn og ungdom som trener i klubbregi. Sannsynligvis det samme over alt i Norge. Og sist søndag stilte mer enn 6000 barn opp på verdens største barneskirenn i Holmenkollen i tjukk tåke, det 43. i rekken. Jeg tror ikke vi behøver å lete så veldig mye mer etter årsaker til norsk langrennsuksess …

  • knystad sier:

   Hei og takk for kommentar. Nei når sant skal sies så bruker vi ikke så mye energi på de som mener vi kunnskapsløse bør stå ute å smøre 😉 MEN man blir av og til litt oppgitt over enkeltes behov til å alltid kritisere viktige HMS tiltak. Du har så rett ang den norske modellen. Det jobbes knallhardt og godt over hele Norge. Langrenn er og blir en viktig del av vår kulturarv – og det er mange som gjør en strålende jobb på alle nivå. Se på det som gjøres på langløpene. Noen år siden hvilte det en norsk forbannelse over Vasaloppet – nå er det knapt nok en svenske i teten. Den trofaste jobben med barne- og ungdoms-idrett er det som gir resultater – og ikke minst skiglede. Vi blir ikke alle verdensmestre – men vi kan alle nyte, ta del i, og bidra til en flott og sunn idrett. Ja vi har penger, flott smøretrailer og alt som trengs – men det er klubber og kretser som bringer frem talentene på samlebånd. La oss håpe at det fortsetter! Takk igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s