Merking av ski

Det er like før sesongen braker løs og mange har sikkert funnet frem klassiskskiene sine fra hyller og skap. Da er det på tide og hive seg på vekta og se om noe har skjedd siden siste det lå snø på marka. Har vi blitt lettere eller tyngre? Eller veier vi det samme? Har gamle merker blitt borte i klisterrensen? Poenget er – har man endret vekt, eller merkene er borte, så må skiene måles opp på nytt. Hvorfor er dette viktig spør du deg sikkert. Om du skal klare å smøre en ski optimalt så må vi ha et kart å gå etter. Det er vanskelig å finne frem uten kart.Men hva betyr så disse strekene og tallene? Ski blir som oftest målt opp med et trykkpunkt 14 cm bak innfestingspunktet på bindingen, samt at enkelte også måler på ca 8cm. Mange har disse merkene på skiene, men de færreste forstår egentlig hva de forteller.

Vi har vekten på ca 14 cm når vi glir på skiene i nedoverbakke. Merkene er satt på halv vekt. På 14 cm forteller altså målingene oss hvordan vi skal smøre skiene uten tape gli i nedoverbakke. Måler vi på 8 cm så finner vi informasjon om hvilke deler av festesonen som er nede i snøen, og hvilke lommer vi må ha flere lag i for å få ned i snøen.

En festesone måles som regel i lengde (cm), men de færreste tenker på at det er den delen av festesonen vi får ned i snøen som hjelper oss å få feste. Det handler derfor om å få rett antall kvadratentimeter ned i snøen. De delene av festesonen som ikke er ned i snøen kan man derfor dra ut av ligningen.

Det høyeste punktet på festesonen er som regel alltid fremfor innfestingspunktet på bindingen. Målepunktet er igjen bak dette (14cm og 8cm som beskrevet over). Når man trykker på en kurve bak høyeste punkt så får man som regel en lomme fremfor innfestingspunktet på bindingen. Det er i denne lommen man trenger ekstra feste når det glipper litt. Sitter det ikke i det hele tatt så har man enten smurt alt for tynt, eller man trenger en mykere smørning.

Som oftest så måles det høyder i balansepunktet på hel og halv vekt. Disse indikerer endringer i kammerhøyden ved å øke trykket i målepunktet med 0.5G (halv kroppsvekt). En stor bevegelse (forskjell mellom tallene) indikerer en mykere ski, og en liten bevelgse en stivere ski. En ski er rett for en person med teknikk og nivå A, en annen ski er rett for en med teknikk og nivå B.

Beste måten å få målt opp skien på er å dra til en sportsbutikk med en måleskinne. Husk at ikke alle skinnene er kalibrerte, så tallene er en indikasjon som du må bruke litt empirisk tilnærming for å forstå og utnytte fullt ut.

En annen metode er papirtesten. Kapp en 2 cm tykk strimle av et a4 ark. Ha løperen stå rett opp og ned med lik vekt på begge skiene. Dra papirlappen frem til den stopper og sett en strek. Gjør det samme bakover, men husk at vi aldri smører skien lenger bak enn til midt på hælen. Stå så på tåballen og sjekke fremfor bindingen om det er noen lommer. Merk av lommene slik at du vet hvor du kan legge noen eksta lag.

Med en oppmålt ski er du et langt steg i riktig rettning til å finne perfekt feste. Lek deg frem med festesonen. Smør noen ekstra lag og finn ut hva som skjer med festet/gliden. Etter endt treningstur sjekk festesonen og se om det er slitasje. Kantene kan slites ved harde nedoverkjøringer eller bremsing, men ser du slitasje over hele eller deler av  sonen så har du smørt for tykt eller for langt. En ski tåler kun X antall lag med smørning, hvor mange må du finne ut av selv med å eksperimentere med antall lag og tykkelse.

Husk – det er de som går fortest fra A til B som vinner, ikke de som gikk på den kaldeste smørningen, med færrest lag eller med de stiveste skiene.  Bruk tipsene over og gjør skien din så bra som den kan bli for deg og din teknikk så blir resultatet bedre. Lykke til.

Om knystad

Smøresjef for Norges Skiforbund
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

9 svar til Merking av ski

 1. Mamma Trine sier:

  Hei!
  Har et par ski (Fischer Universal) til min 9 år ++ gutt. Skiene er svært myke og de tråkkes helt ned når han står med lik vekt på begge skiene. Ut i fra det du skriver skal jeg da starte smøringen fra midt på hælen – men det jeg ikke har klart på finne ut noe sted er hvor langt frem jeg skal smøre? Kan du hjelpe?

  • knystad sier:

   Hei og beklager meget sent svar. Ski til barn er myke – det skal være lett å få feste. Det er svært vanskelig å finne en eksakt lomme pga av at de tråkker egentlig ned skiene med veldig lite vekt. Jeg anbefaler at du prøver deg litt frem. Smør skiene uten å brenne inn smørningen eller å bruke sandpapir. Smør litt lenger enn du tror – etter skiturne spør om hvordan feste/gli var. Sjekk også slitasjen under skiene – er det stor slitasje i front så reduserer du lengden neste gang. Ideelt sett skal du smørre på innsiden av slitasjen – og heller legge litt mer smørning rett fremfor bindingen. Lykke til! Husk at for barn er ofte feste det som er viktigst 😉

 2. Minni sier:

  Kan jeg spørre om noe her jeg også? Det handler om disse tallene igjen, hehe. Jeg har drevet å lurt på hvordan jeg skal forstå tallene. Jeg ser noen ganger at folk som feks skal selge ski legger ved et bilde som viser tallene på siden av skien. Jeg tenker da på tall som er svidd inn i skien, ikke på tall som er merket av for smøresoner ( som butikken gjør for den med tusj feks)..

  Mitt spm er derfor: Kan man se hvilke vekt en ski er beregnet for, bare ved å se på tallene på siden av skien?

  Her er ett eksempel: http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=54704836&searchclickthrough=true

  • Minni sier:

   Se på bilde nr 2 i linken:-)

  • knystad sier:

   Hei og takk for svar. Ja man kan lese noe ut av tallet. De 3 første tallene er selvfølgelig lengde 202. Neste to tall er årstallet de er produserte 08. Neste tall er stivhet på skia 4 = soft. Neste to tall er uke skiene er produserte 48. Neste 3 er serienummer. Etter åpenrommet kommer 3 tall – det er FA verdien på skia. Så til ditt spørsmål – forteller disse tallene deg da noe om skias stivhet. Svaret er ja og nei. 4 forteller at skien var PRODUSERT som en soft, dvs myk ski, MEN den må måles for p bekrefte at den ER myk 😉 Det er ikke alltid at intensjon og resultat er likt. Det du kan gå utifra er at skien er relativt myk. Så er det FA verdien. Den forteller deg hvor mye vekt man trenger i et punkt som er 7cm bak balansepunktet for at i det punktet høyden skal være 0,2mm. Husk – dette er et statisk tall – det forteller ingenting om høyde på mer eller mindre vekt – derfor er det vanskelig å bruke dette tallet for noe annet enn en indikasjon. Det høres ikke urimelig ut det selgeren anslår mtp rett vekt for løper – men igjen er også dette avhengig av feks teknikk 😉 Lykke til.

   • Minni sier:

    Endelig!:-) Så greit at det er noen der ute som kan dele sin kunnskap. Har googlet en del etter dette tidligere, uten å finne ut hva tallene står for. Men nå skjønner jeg det.
    Men du nevner dette her med tallet 4, og skienes stivhet. I hvor mange versjoner kan en ski deles opp i sin stivhet? Snakker vi feks om 1,2,3,4,5? Jeg har sett at feks ski fremstilles som soft, medium og stiff. Men det er kanskje bare grovinndeling?

    Og siden 4 er myk, dersom det feks hadde stått tallet 3 ville den skien også ha vært myk? Og ville en ski som har tallet 3 vært mykere enn om skien har tallet 4?

    Sikkert utrolig sære spørsmål dette her, hehe, men jeg har lurt så lenge på dette her nå att hadde vært kjekt å endelig knekke koden. Tørr liksom ikke å gå inn i en butikk å spørre heller. Så kan du si litt om de ulike tallene for stivheten?

   • knystad sier:

    Hei – ja det er nok ikke «hylleinformasjon». Skiene deles som regel inn i 3 kategorier. Det står av og til på lappen der det er skrevet FA og HR verdier. De tre er soft, medium og stiff. De korresponderende tallene er 4, 5 og 6. Hvor mye stivere en 5 er enn en 4 vet jeg desverre ikke, men det du kan tenke deg er 3 sirkler der det er en overlapping mellom de 3 – dvs hver stivhet har en overlapp inn i neste stivhet. Vi snakkes

 3. trondmarius sier:

  Finfin artikkel. Hva betyr nummerne på siden av skia(fischer)? De tre første er høyden, men hva er neste? De tre siste, som på mine zero ski, er 0,46. Er det stivheten, som skal ganges med 2?

  • knystad sier:

   Hei og takk for spørsmål. Vi starter litt grunnleggende. Skiene er målt på ca 13-14cm bak balansepunket. Først måler man med halv kroppsvekt. Fremme markerer man da feks 0,1mm, 0,2mm, 0,3mm osv. Bak kan man markere det samme. Som regele smører vi fra midt på hælen og frem til ca 0,15. I balansepunktet måler vi så høyden på skia (det høyeste nummeret) Så måler vi med hel vekt. Vi markerer som regel nullpunktet fremme og bak (som regel markerer vi med en sort prikk eller ø), samt høyde i balansepunktet (det andre lavere nummeret). Hva betyr så disse tallene? Tallene er indikatorer på hvordan skiene våre ser ut i festesonen når de er belastet med hel og halv vekt og gir en indikasjon på hvor vi skal smøre skiene. MEN husk følgende – når har vi vekten på 13-14 cm? Iallefall ikke når vi sparker ifra – for da er vi på tåballen – dvs det er nok nærmere sannheten å si at vi har vekten på dette punktet når vi glir på skien. Så hva forteller da tallene deg? Jo – ganske enkelt hvor du kan smøre festesmørningen UTEN at du taper gli. Kan du smøre utenfor sonen – selvsagt…men da får du feste på bekostning av tapt gli. Om du nå måler skien med full kroppsvekt i trykkpunktet der tåballen er, dvs på ca 8cm…ja da kan du finne ut hvilken del av festesonen som IKKE er nede når du sparker ifra med 1G….det er i dette «hullet» at du må legge ekstra lag med grunnsmørning/smørning for å bygge ned festesonen, og dermed skape en større aktiv del av festesonen….feste handler om flate mot underlaget, dvs cm2 – og den eneste måten å få god gli OG godt feste er å sørge for at du ikke smører skien der smørningen skruber nedi (tap av gli ved å smøre for langt, eller smøre for tykkt), og at de områdene der smørningen i frasparket ikke når nedi i snøen (tap av feste) må man legge mer grunnsmørning. Forvirrende?? Du får tygge på denne og skrive tilbake. Hva betyr de tallene i midten – høyde i balansepunket på halv og hel vekt. Forskjellen mellom de to tallene forteller deg om endringen i høyden ved å legge på en halv G (halv kroppsvekt) – ser du da også på sluttspennet så «vet» du hvor stiv skien er. Forskjellen på tallene er viktigere enn hvor høye lave tallene er. Stor forskjell = myk ski – liten forskjell = stiv ski. Lykke til – husk at tallene er en indikasjon på hvor du skal smøre og ingen fasit…føre, form, teknikk, terreng osv spiller også inn. Sist men ikke minst – det er lov å lære fra å se under skiene etter endt tur. Lykke til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s