En sak jeg skrev for Grilstad om Smørelaget

Her er en liten sak jeg skrev for Grilstad. De lurte om jeg kunne fortelle litt om smørelaget. Jeg gjorde et forsøk, og dette er resultatet som ble presentert i GrilstadNytt.

20131201_131416

Klokken ringer. Jeg snur meg i sengen og ser med små søvnige øyne ut vinduet. Det er fortsatt mørkt som i graven. Etter en kjapp hoderegning er konklusjonen at det ikke ble nok søvn denne natta heller. Jaja, en ny dag med spennende spørsmål og svar ligger der og venter ute i kulda langs et snøbelagt mørkt spor. Det er bare å komme seg opp selv om det er lenge til første start. I dag skal våre norske utøvere atter en gang forsvare Norges ære. Det blir tid til en kopp kaffe, og noen brødskiver, så starter moroa. Det norske smøreteamet marsjerer standhaftig gjennom snøføyken som små flittige soldater på vei til atter en spennende og utfordrende dag i smørebussen. Målet er i dag, som i går, BEST SKI! Norske utøvere skal vinne.

wpid-20131201_145037.jpg

Det er nok ikke alle som tenker slik som meg, men mange kjenner seg sikkert igjen. Vi er ikke så ulike andre yrkesgrupper som blir evaluert på service og kvalitet. Vi jobber med ferskvare. Det betyr at vi må jobbe sent og komme oss tidlig opp for å levere kvalitetsvarer til rett tid. Den lille forskjellen er vel at vi blir evaluert der og da LIVE. Stemmer ikke resultatlista så er det en tradisjon at media evaluerer fra skoene og nedover, eller rettere sagt det som ble smurt under skiene. Skal vi prestere bra over tid er det viktig at vi er organiserte slik at vi kan skape en forutsigbar arbeidssituasjon som er tilrettelagt OG der våre ansatte føler seg viktig og verdsatt i verdikjeden. Vi har mange roller som må fordeles slik at laget fungerer optimalt og leverer resultater i henhold til forventede krav. Hva er forventet? Det samme som i næringslivet – SEIER! Blir man nummer to er det lykke til neste gang, blir man nummer 3 er det ikke godt nok, og blir man nummer 4 er det bare å søke på ny jobb. I næringslivet er det også bare en vinner – den som vinner kontrakten.

20131130_102811

I fotball vinner man ikke mange kamper med 11 målvakter eller 11 spisser. Kampen kan nok bli underholdende og interessant, men det er ingen oppskrift for suksess. Slik er det for oss også. Vi må tørre å være gode på vårt lille snevre felt. Resepten er å tufte lagarbeidet på respekt for hverandre, og en aksept for at vi er forskjellige. Det er nemlig den lille forskjellen (og aksepten for den) som gjør at vi ofte lykkes. Er vi alle like blir det ingen utvikling. Det er mange sannheter i de klisjeene vi ofte serverer; vi skal tørre å behandle folk ulikt, og at et samarbeide ikke er et fravær av konflikter, men en måte å takle de på. Hva betyr så dette for oss? Jo det betyr at vi må sammen tilrettelegge dagen og skape en aksept for hvordan vi skal prestere sammen. Det viktigste er ikke at alle går på jobb samtidig, gjør de samme arbeidsoppgavene og drar samtidig hjem på et innarbeidet fast klokkeslett. Vi skal optimalisere hverdagen etter individuelle behov slik at laget presterer sitt beste. Vi er et av mange team som skal serve utøverne. Smørebussen skal være et bindeledd mellom alle lagets støttespillere, og jakten på gulloppskriften skal være en brubyggende prosess som sveiser oss sammen, det seg være om det står smører, trener, fysio eller leder på navnelappen. Det betyr at noen får kanskje en ekstra time søvn på kvelden, mens noen får det på morgenen. Noen må jobbe med gli, andre med feste, og noen har flere utøvere å jobbe med enn andre. Vår jobb er ikke å samle timer i bussen eller varme opp en stol – det er resultatet som teller. Alle mann må dra i rett/samme retning på taustumpen og bidra med sitt aller beste. Vi skal være nysgjerrige, vi skal tilegne oss ny kunnskap, og vi skal tørre å lære det fra oss med et smil.

Vi har akseptert at vi ikke kan så mye, MEN det vi kan er å sette ting inn i et system slik at vi kan finne ut, der og da, hva som er best. Empirien har lært oss å velge ut de mest aktuelle produktene. Uansett hva du tester så får du et svar. Dette gjelder alle våre prosesser, det seg være skivalg, feste, struktur, manuell struktur, glider, pulver, topping eller metodikk for alle disse underprosessene. Tester du de 8 dårligste produktene får du en vinner – det er fremdeles ikke rett svar. Cluet er å identifisere og teste de beste produktene i jungelen av tilgjengelige produkter, og det kan være utfordrende! Å få et svar er halve sannheten, og forstå svaret er resten. Et svar etter 1 km kan være dramatisk annerledes enn et etter 5 km eller etter 10 km, et svar klokken 8 er ofte ulikt et svar klokken 11. Hver dag og hvert løp er forskjellig.

20131130_102144

Snø er et varmt materiale. Ja du leste rett. Når du står der og forbanner den tynne jakken og de elendige hanskene dine og du fryser gjennom marg og bein, ja da er snøen ca 25 grader fra å smelte. Det er en liten trøst for deg der du skjelver av kulde, men det er et reelt fakta vi må forholde oss til. Snøen er i konstant forandring. Et smøreresultat er ferskvare. Det kan ofte gå ut på dato etter bare noen minutter, dog vi håper at det skal holde løpet ut.

OL er i fjellene rett over Russlands badeby nummer en. På 1500 meter skal vi boltre oss i ukjent terreng med mange nye utfordringer. I fjellene kan man våkne opp til 15 blå, og noen timer senere er det 15 røde. På 100 meter kan overflatetemperaturen i snøen variere med 13-14 grader. På et øyeblikk kan høye majestetiske solfylte fjell være inntullet i tykk grå tåke. Trikkeskinner og hardpakkede løyper kan på kort tid bli begravd i et snøinferno. Nysnøen, som under et mikroskop ser ut som et vakkert symmetrisk lite kunstverk med skarpe og dramatiske former, kan raskt bli forvandlet av solen til en liten rund kjedelig snøkule. Resultater kan se latterlig ut på TV. Kanskje klarer vi ikke å skape perfekte ski for hele løpet. Det er ikke nødvendigvis en katastrofe så lenge vi har bedre ski enn konkurrentene. Dette klarer vi kun om vi er godt organisert som et lag, er nysgjerrige, ikke gir opp, og tester mye. Vi kan ikke komme til OL med fasiten i hånda. Det viktigste vi gjør i våre forberedelser er å fin-tune prosessene med hvordan vi kan finne svarene. Etthvert resultat er alltid summen av to faktorer – dyktighet og flaks. Vi håper at under OL er det dyktighetsfaktoren som blir avgjørende. Hemmeligheten ligger i hardt arbeide over lang tid – og det er vel derfor det forblir en hemmelighet for de aller fleste. Det er ingen snarveier til gode resultater.

Jeg er en meget stolt leder av smørelaget. Det er et privileg å få jobbe sammen med en slik dyktig og dedikert gjeng. Jeg kunne brukt mange superlativer og trukket frem alle med navn og nummer, men da hadde dette blitt en lang bok om individuelle personer. Vi er et lag som jobber sammen i tykt og tynt. Til tross for korte arbeidskontrakter, lange arbeidsdager, jobbing i helgene, mange reisedager borte fra familien og lav lønn, så er smøregjenget topp motivert. Hadde alle arbeidsplasser hatt slike gutter i jobb, ja da hadde det blitt resultater. Det er utrolig hva man kan utrette når man har en stab som fungerer bra sammen, og som er engasjerte og motiverte. De gløder for jobben. Dette er nok et resultat av at hobbyen er deres jobb. For meg er det ikke noe problem å «ta skylda» utad når vi ikke klarer å oppnå et bra resultat. Det er jobben min, og det er ikke noe farlig å ta ansvar. Jeg håper selvsagt det ikke skjer ofte, men for meg er det mitt bidrag til å beskytte og tilrettelegge for at vi skal finne ut hva som evt gikk galt. Det viktigste er ofte å skape arbeidsro for å finne en løsning og ikke grave seg ned i en skyttergrav for å sikte seg inn på en synder. Det sies at en ekte samurai faller av hesten syv ganger, men kommer seg opp igjen 8 ganger. Å feile er en del av å lære.

Hvem er så kunden vår? Du trodde kanskje at jeg hadde glemt det? Vår kunde er løperne på landslaget. Det er lett å bli inspirert og motivert når man jobber med slike flotte ambassadører. I media kan det hende at vi får litt pes når vi ikke lykkes, men våre utøvere er utrolig flinke til å gi ros og konstruktive tilbakemeldinger som gjør at man alltid har lyst til å utvikle seg. Uten de hadde vi ikke hatt en jobb. Det er imponerende når noen har hatt dårlige ski på jobb (ja for dette er levebrødet deres) så kommer de inn med godt humør og hjelper oss med å bli bedre. De er ikke sinte eller sure til tross for et skuffende resultat. De vet at vi har gjort alt i vår makt, men at det ikke ble bra nok. De omfavner oss og gir oss en beskrivelse av sine opplevelser og bidrar til at resultatet neste gang blir bedre. På TV kan man lett se om noen har dårlige ski. Dette er ofte et symptom. Den viktigste (og vanskeligste) oppgaven i evalueringen er å finne årsaken til problemene. I en slik evalueringsprosess er det derfor viktig at man er ærlige – man kan ikke komme med pekefingeren. Om en løper glipper opp siste bakke så må man spørre seg – var det for dårlig feste? Feil smøring? Slitasje? Feil ski? Var løperen så sliten at han/hun ikke klarte å gå teknisk rett på ski lenger? Var det den gule dingsen på himmelen? Finner vi svaret så kan vi bli bedre. Er man uærlig så er enden på visen at vi løser feil problem og resultatet kan raskt bli enda dårligere.

duathlon

Beitostølen var fantastisk. Det er godt å få møte hele laget igjen etter en lang sommer. Dette var vår første mulighet til å trene i en realistisk setting før neste verdenscup. Det er også en god arena for å møte sponsorer og samarbeidspartnere. Vi er mye på reisefot og det er ikke ofte muligheten byr seg. Vi prøver å finne tid til alle. Det er ikke alt man rekker, men med kortere netter så er det utrolig hva man får til. Nå er sesongen i gang, og det blir mye reising til alle krinker og kroker hvor det er snø og tidtaking. Høydepunktet blir selvsagt OL. Jeg håper vi kan bidra til at norske utøvere leverer magiske øyeblikk inn i alle de norske skiinteresserte hjem.

Trønderfår, Jubelsalami, Gullsalami og Strandaskinke er kjente favoritter i mange norske hjem. Jeg tror nok at det blir lenge til vi ser produkter som Klisterpølse, Fluorfår, Smørebusskinke, og Rubbsalami, men hvem vet. Så når du ligger der under den varme dyna og ser ut i det kalde mørket kan du jo tenke på oss der ute – svettende langs et mørklagt spor en eller annen plass i verden i vår jakt på en superkombinasjon som skal gi både gull og jubel. Ja kanskje rekker vi til og med en kaffe og en brødskive med gode kjøttvarer fra dere! Det sies at frokosten er grunnlaget for en herlig dag. Smil, stå opp og la gode ting skje. I dag kan være dagen!

Takk til alle familiene som sitter hjemme når vi er ute å reiser. Det er ikke lett å alene ta vare på alle dagligdagse sysler når vi er ute å leker i snøen. Dere er utrolige! Uten dere hadde vi ikke lykkes. Dere er de «hemmelige» ansatte i vårt system.

Og til slutt en stor takk til Grilstad for det flotte samarbeidet. Måtte det vare lenge. Dere er en svært viktige støttespiller og partner!! Vi er stolte over å få lov til å jobbe sammen med dere.

Om knystad

Smøresjef for Norges Skiforbund
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s