Kjære snille Julenisse….

Det er ganske så grått ute. Snøfresen står ubrukt i garasjen. Joggesko med pigger står på trappa. Snøskuffa er jeg usikker på hvor er. Det står et gjørmete akebrett lent opp mot ytterveggen. Jeg har rett og slett ingen vinterfølelse enda. Hadde det ikke vært for snøen som falt i fjor (dvs kunstsnø) så hadde åpningsrennet på Beito blitt kansellert. Til helgen er det verdenscup på Lillehammer – og det uten hjelp av for mye villsnø. Vanlig natursnø kan man vel snart døpe om til fantomsnø – alle har hørt om den, men ingen har sett den.

spå4

Kravene mine er ikke store. Det jeg ønsker fra julenissen i år er snø (ja og selvsagt alt annet godt til menneskeheten, inkludert min familie).

Hva er konsekvensen av lite snø? Si det? Det er sikkert mange som er sjeleglade for at de unngår prolapsen i ryggen et par uker til, og at de slipper å svette med snømåkingen før jobb og barnehage, samt ikke må ergre seg over den forbanna brøytebilen og fresen som legger igjen et isfjell rett i innkjørselen akkurat når man har satt poden i barnesetet og pakket bort snøskuffer og fres. Det hadde sikkert vært ideelt om velpreparerte trikkeskinner med litt lett hvit pynt i toppen av trærne og i terrenget hadde falt fra oven– vel og merke innenfor markagrensa, men man kan ikke få i pose og sekk. Se på det som en mager trøst, der du skjelver av kulde og irriterer deg grønn over den norske vinteren, at snømåking er god mosjon. Får du måket et par hundre kubikk før jul er det bare å slenge innpå med all ribbe, lutefisk, øl og akevitt som du klarer. Det har du fortjent. For oss skifolk er mangel på snø en forbannelse – skirenn blir avlyst, og vi må kjøre land og strand i jakten på det hvite gullet. For folk flest er nok denne mellomsesongen, før snøen faller, ensbetydende med mindre uteaktivitet, og det er ikke så bra for folkehelsa – eller for nyttårsforsettet som du har hatt de siste 10 årene om å gå ned i vekt.

wpid-2012-11-12-15.05.42.jpg

Snøproduksjon – ja det hadde vært flott. Dagens teknologi krever dessverre kulde, og da både kulde i form av kaldt vær og kaldt vann. Vi har idag bedre teknologi som kan løse «mitt» julegaveønske, men det koster penger. Jeg tror det er fremtiden! Nå er ikke jeg en ekspert på hverken snølaging, klimaregnskap eller folkehelse. Til tross for dette tar jeg meg den friheten å være en superegoistisk ignorant ski-idiot med meninger. Jeg har et ønske om gode forutsigbare skiforhold, men har også meninger som ikke er så vel gjennomtenkte. Men det er poenget. Jeg håper folk blir så provoserte av mine absurde tanker at de slår sine kloke hoder så hardt sammen at ekkoet skaper en geografisk planlagt miljøvennlig snøstorm – for meg og for fremtidige skigenerasjoner.

Å gjøre en konsekvensutredning på dette er ikke lett. Her trenger man en investering av penger man har jobbet hardt for – ja kanskje tilogmed skattepenger (huffda) – og da vil spørsmål fort melde seg fra alle hold. Hvorfor skal en uviktig mini-idrett som ski prioriteres når helsekøene på etthvert lite sykehus og legekontor daglig er like lang som på en Justien Bieber konsert? Maskinen krever strøm og vann – og ikke rent lite heller. Hvor kommer energien fra? Hva kan man bruke fjernvarmen til? Hvordan skal folk komme seg til snøen? Med bil eller offentlig transport? Hva vil dette gjøre med tilgjengeligheten for kulturarven som ski representerer? Hva skjer med folkehelsen?………….

En helt annen diskusjon, men langrenn er blitt en dyr sport. Utstyr, reise og opphold har gjort idretten økonomisk utfordrende for mange. Det er viktig å gjøre idretten tilgjengelig der folk bor slik at utviklingen ikke tar oss dit at skal du være på resultatlisten i et sonerenn så må du ha en smørebu fylt til randen med ski, verktøy og utstyr (samt privat smører med fast sengeplass under smørebukken med pulverkofferten som hodepute) og eget jetfly i hagen for en rask svipptur til snøen når den mangler i nærmiljøet. Ski skal være for folk i gata – og ja det koster – på mange fronter. Da hopper jeg elegant over resten av den diskusjonen – la oss holde oss til saken.

Klima og miljøvennlighet er et tema som ikke er lett å regne på. Ser man dette opp mot folkehelse, investeringer og kultur – ja da blir det som Gro Harlem Brundtland sa – alt henger sammen med alt. Men hadde det vært snø feks i Holmenkollen så hadde ikke folk valfartet til snøstriper i fjellheimen med sine klimaverstingbiler (dog det skal sies at jeg så en Tesla på åpningsrennet på Beitostølen), krysset landegrenser for å jage runder i skitunneler eller tatt fly til høytliggende isbreer og dalsøkk. Hadde det ikke vært topp om folk kunne hoppe på T-banen med skiene under armen? Ja jeg vet at jeg glemte å regne CO2 avtrykket på hver en mutter og slange på bilen som ble brukt til å frakte deler til fabrikken som laget deler til delene som gutta på fabrikken trengte for å skru sammen maskinen og……..til den ble levert i Norge, men hei – det finnes sikkert en løsning på alle problemer bare man velger å se på de som løsbare utfordringer. Jeg velger å stole på at noen finner en god miljøvennlig løsning! Jeg har tro på folk.

Så hva er det jeg egentlig babler om. Da har jeg gått rundt grøten lenge nok. For å sikre snø når det er varmt kan man enten lagre snø over sommeren, bygge skitunnel, eller bruke et kunstsnøanlegg som kan produsere selv om naturen nekter kvikksølvet å falle ned til den blå delen.

Litt fakta om denne «nye» maskinen som jeg fikk fra Skiforeningen.

IDE-MASKINEN – STASJONÆR ENHET

 • En avansert kjølemaskin som ved hjelp av vakumteknologi kan lage inntil 1000 m3 snø i døgnet.
 • Snøen som produseres kan fordeles med rør som legges ut eller kjøres ut med kjøretøy. Må ha kraftig kjøletårn for å få nok kjølevann(5 grader)
 • Snøkvaliteten er kompakt og solid med langsom smelting. (Egenvekt på 0,7 – 0,8.)
 • 2012 pris:  inntil 40 mill med kjøletårn, rør og bygninger, etc
 • Finnes per i dag to 1000m3 installasjoner: Pitztal og Zermatt.
 • 1000m3 snø per døgn
 • 21 kw per m3 snø
 • Tidsforbuk snølegging 2,5 km: 5,5 dager

Funker den? Ja den er i bruk og fungerer. I fjor prøvde Sochi OL-arrangørene en finsk maskin som heter SnowGen. Og den fungerte dårlig. Her er et link til en video om IDE-maskinen.

IDE-Masskin

Er dette det eneste svaret? Sikkert ikke, men vi må tørre å lete etter nye og gode svar, mens vi venter på fantomsnøen. Kanskje en slik maskin kombinert med lagring av snø og dagens kunstsnøproduksjonsutstyr er fremtiden? Ikke vet jeg – det jeg vet er at jeg savner skiføret. For dyrt sier du? Tja – her om dagen så jeg at oljefondet hadde gjort oss alle til millionærer og at et stupetårn på Hamar kostet MNOK 30. Dette kombinert med at Skiskytter-VM er rett rundt hjørnet, og at OL-håpet fortsatt lever burde kanskje være et par argumenter som taler for at noen kloke hoder bruker noen dager på å diskutere temaet.

Holmenkollen er en turistattraksjon som drar busslaster av folk opp de bratte bakkene fra Frognerparken. Jeg håper at i nær fremtid kan de, i tillegg til å nyte en vaffelkake med brunost, få seg en skitur – og det midt på sommeren. Det er Norgesreklame! Bonusen er at Ola, Kari og jeg kan ta T-bane/buss opp til Kollen for en skitur og få et snev av vinterfølelse mens pulsen raser til værs! Nå skal jeg ut å skrape gjørme av akebrettet. God jul!

Om knystad

Smøresjef for Norges Skiforbund
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

4 svar til Kjære snille Julenisse….

 1. Tilbaketråkk: Hva ønsker du til jul? | knutnystad

 2. Tilbaketråkk: I disse juletider…. | knutnystad

 3. Jan sier:

  Helårs skiforhold er en smart vidreutvikling for en av Norges mest besøkte turistattraksjoner. Turisme + idrett + underholdning + sunn uteaktivitet for barn og voksne – kunne ikke vært bedre !

  • knystad sier:

   Ja klarer de å bygge innendørs skimuligheter i Sverige, Finland, Tyskland, Nederland, Belgia, England, Frankrike og Dubai så bør det være muligheter utendørs i Norge 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s