Kjære foreldre!

Jeg har en del smørekurs iløpet av året. De som kommer er stort sett menn som faller innenfor et par kategorier.

1. de med mindre hår enn meg, dog gråere – som jager merker i lange løp

2. de som smører skiene til sine håpefulle barn.

Denne saken er om fedre (og noen mødre) i kategori 2.

20141125_190131

Jeg hadde et smørekurs i Nittedal. Det er viktig å bidra til skiidretten i lokalsamfunnet, MEN jeg må inrømme at jeg hadde et krav før jeg svarte ja . Kravet var at barn og unge skulle dukke opp slik at DE lærte å smøre skiene sine. Blant de ca 35 unge håpefulle var det kun 2-3 som smurte skiene sine selv – de andre fikk hjelp av far (og noen få av mor) Hva har skjedd? Dette er ikke unikt i Nittedalstraktene, men desverre et fenomen som har  spredt seg i det ganske land.

Kjære foreldre – hvem skal smøre skiene når dere ikke kan/vil? Hvem skal smøre for den neste generasjonen? Dere besteforeldre? Og generasjonen etter det?

Basiskunnskap om skiprepp er viktig for å få flotte skiopplevelser. Det er ikke noe morro å gå på ski med bakglatte ski som iser. Skiglede handler om mestringsfølelse på mange nivå. Ta ansvar for at ditt barn får muligheten til å oppleve gleden med å ha selv smørt et skipar med godt feste og god gli. Om alle tar ansvar nå så kan det hende at neste generasjons foreldre også kan lære sine barn om gleden med ski og smørning. Kunnskap er viktig – la den gå i arv.

Kjære foreldre – slutt å sy puter under armene på barna. La de smøre skiene sine selv på trening og i mindre konkurranser. En ekstra bonus er at de kan gi bedre tilbakemeldinger til sin smører i de virkelig viktige rennene – samt at de helt sikkert blir mer takknemlig for smørehjelpen.

Om knystad

Smøresjef for Norges Skiforbund
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

6 svar til Kjære foreldre!

 1. KRISTIAN sier:

  Kommer du ned å har slikt kurs i agder og? Med fokus på barn og ungdom som smøre selv?

  • knystad sier:

   Hei og takk for spørsmål. Per idag har jeg ingen planer om det, MEN det er jo forhåpentligvis flere enn bare jeg som mener det samme OG som er kompetente til å holde kurs. Med bakgrunn i innlegget og problematikken – Jeg mener at noe av problemet er nettopp at vi trenger flere voksne som tar utfordringen og involverer seg slik at flere i lokalmiljøet kan utfordre barn til å ta ansvar og lære mer om ski og smøring 😉 Du får høre litt i eget miljø å sjekke om hva man kan gjøre for å skape gode holdninger blant barn – det starter ofte med klubb og foreldre. Takk igjen og ha en fin dag.

 2. Berit Hatten sier:

  se team nittedal. Bilder fra snøsamling på Skei seter, bl.a. der deltakerne fra kurset ditt i Nittedal smører skiene selv. Takk for fint kurs. Mvh en av de få mødrene som smører ski.

  • knystad sier:

   Kjempebra! Jeg møtte også noen av de utøverne på Lillehammer under verdenscupen. De kom inn i smørebussen og var veldig fornøyd med at de kunne fortelle meg at de nå smurte egne ski. Jeg spurte om de likte det og om de fikk det til. Yup sa de – god gli og godt feste – bedre ski hadde de aldri hatt 😉 Det er håp – kjempemorro at også utøverne tar ansvar for egen læring. Lykke til i vinter.

 3. Tormod K sier:

  Hei Knut. Det var andre buller når vi var på hugget i Fauske I L Uansett får du det til å gli skikkelig for landslaget..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s