Hva ønsker du til jul?

Dette spørsmålet stilte jeg til min 4 år gamle sønn på telefonen fra Davos. Han svarte – «pappa jeg ønsker meg snø.» Det lovet godt med litt kulde og litt rim på marka, men nå dagen før dagen ser det jaggu trist ut.

Jeg lurer på hvor mange pakker det er under treet med tupp eller trinse? Er det ikke skiforhold så rammes hele ski-industrien. Det er en ond sirkel – selges det lite ski så blir det også solgt lite smørning, klær, hansker, luer, briller osv, men kanskje verst av alt – hva skjer med rekrutteringen?

En tid tilbake skrev jeg om det samme problemet – dere finner en lang sak her. Mot slutten diskuterer jeg moderne snøproduksjon som fungerer utmerket selv om gradestokken viser mange plussgrader. Argumentene mot å investere i moderne snøproduksjonsanlegg er mange. Hovedargumentene er pris og energibruk, men fortsetter det med slike vintre som vi har hatt de siste årene – har vi noe valg? Vi har ikke engang minusgrader? Ski er kultur. Det er vår nasjonalidrett. Gjør snøfattige vintre at vi mister en generasjon av gode løpere? Hva skjer med folkehelsen? Hvor lenge orker unge løpere å trene barmark om de ikke får prøvd skiene før i januar?

Jeg håper og tror at om mange smarte hoder tenker sammen så er det mulig å komme opp med løsninger som er både rimeligere og mer energieffektive enn dagens løsninger. Kanskje dette kan bli Norges bidrag til andre langrennsnasjoner? Uten snø får vi iallfall ingen å konkurrere mot. Som dere har sett så har det ikke vært allverden med snø på de arenaer vi har vært så langt, og det lover ikke så godt med tanke på Tour de Ski – eller skal vi kalle årets utgave for Tour de searching for snow?

Snømangel/snøproduksjon er ikke nye tema, og mye er allerede gjort og/eller planlagt. På Natrudstilen var det løyper i September, flere steder har lagret snø fra i fjor, og en fantastisk skihall er planlagt på Lørenskog, men det er mange flere steder fra nord til sør som ønsker seg gode forutsigbare skiforhold. Jeg håper at det blir satt mer fokus på moderne snøproduksjon og oppbevaring slik at alle som elsker den kalde HVITE tiden kan få oppleve skiglede fra tidlig til sent i sesongen.

Julen i år har så langt ikke blitt det jeg hadde håpet på. Besøk til badeland, skøyteis og gjørmete stier er morro det også. men jeg foretrekker skiturer. For å være ærlig – jeg er enig med han 4-åringen – jeg ønsker meg snø til jul.

God Jul

 

Om knystad

Smøresjef for Norges Skiforbund
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

4 svar til Hva ønsker du til jul?

 1. cocacolai sier:

  Hei Knut! Takk for sist og god jul!
  Håper forbredelsene i Davos går etter planen til tross for nokså uforutsigbare forhold. Her (feirer jul i Tønsberg i år) så har det akkurat snødd en del, akkurat nok for en tur på steinski – som jeg ikke tok med fordi ingen, til og med skigale meg, trodde det vil komme noe i tiden jeg var borte fra Oslo (‘Kollen har vel en liten sløyfe på 800m men thats it!).

  Med andre ord er tema du løfter frem høyst aktuelt og det står mye på spill hvis dette – konstant skiftende vær med følgende dårlige/manglende snøforhold – er det vi har i vente. Og jeg er redd for at det er det, og at det går en vei: det blir mildere. Det er ikke lenge siden jeg sa til noen at rulleski blir året-rundt aktivitet og i lavlandet på Østlandet er jeg redd for at det kommer til å være barmarkføre året rundt innen ti til tyve år. Tenk på hva det betyr! Det er så mye som vil gå tapt, ikke minst proffesjonell idrett men bare en vanlig tur i marka på to planker og blå-swix. Jeg lurer egentlig på om folk egentlig skjønner det.. Og hvis det blir ille i Norge er det garantert lite bedre i mellom-europa med unntak av noen veldig få plasser – renn på 3000m høye isbreer blir vel neppe akutelt, eller? Kanskje du må bytte ut smørejern og glider med verktøy, olje og hjullager, Knut? Rollerski World Cup fins vel alt, gjør det ikke?

  Problemstillingen din er jo selvfølgelig knyttet opp mot et mye større spørsmål som må løses: klimaendringene. Vi ser jo konsekvenser av en stadig varmer klode overalt men til tross for storslåtte konferanser, debatt, prat og mer så virker det ikke som om det skjer særlig mye der ute. Med mindre noen får en rabatt på bilavgiften eller en bedre oljebrenner så tenker folk klima lite (tar jeg feil blir jeg glad). Alt kommer ned til penger/kostnad og jeg tror vi kommer til å få et saftig bitt i ræva både mennesklig og økonomisk før folk skjønner eller gidder å gjøre noe med det..

  I forhold til skisport og skiindustrien i sin helhet så er det helt klart nødvendig med noen bedre løsninger enn det vi har i dag. Klart at vi kan lagre snø – hvis den faller – og vi kan lage snø med kannoner i Norge med strøm som kommer fra vannkraft men en måte er uforutsigbar og den andre relativt dyr og hvis langrenn o.l. skal overleve her og internasjonalt så må det flere koster til. Ikke bare vil skiprodusenter gå konk men sponsorer og penger vi forsvinne til andre, «mer synlige» idretter. Vil langrenn forsvinne? Det er ikke umulig eller utenkelig, og i hvertfall hvis det ikke fins forhold til at unger og yngre talent får utviklet seg..

  Så hva kan man gjøre? Hvor er Reodor Felgen og vidunder snøkannon hans («Jul i Flåklypa» takler jo samme spørsmålet – snømangel, verdt en titt med/uten barna, Knut haha)?

  Umiddelbart er det vel innendørs – skitunnel m.v. – som virker som den sikreste måten man kan garantere skiføre men med mindre man bruker tunneler gravd ut fra før (og merkelig nok ikke brukes – tunnel er dyrt, så mange tomme er det vel ikke) så blir det en del kroner. De er jo heller ikke skapt for mange samtidig og den «folkelige» biten av langrenn vil fort gå tapt om bare noen få får slippe til om gangen. Kanskje billigere boreteknologi – som jo har blitt utviklet enormt – blir redningen?

  Eller så ser jeg for meg løyper med innlagt kjøleelement som kan støtte opp en snøsåle og hvor kanon kan pynte på når det trengs. Igjen, det blir ikke energieffektivt i land der elektrisitet kommer fra kull og gas, og blir dyrt her også men muligheten er der.

  Med andre ord: jeg tror at løsningen fins men det står og faller på hvor mye folk vil ha det, fordi det vil nok kreve en bred støtte for å få det til (ser ikke for meg at Norge blir vanskelig eller i alle fall minst vanskelig av alle land men da blir jo ski-VM til slutt som meget svak skygge av «the world league of baseball» – ett land står for nesten alle spillerene men med en brøkdel av fans og knapt penger til å drive det).

  Interessant tema, Knut. Håper det når langt ut. Og hvis ikke så får vi bare spille mer golf, ikke sant? (Husker du vi snakket om å spille i vår? 😉 ).

  Håper du hadde/har en god jul og godt nyttår (med dobbeltnorsk i TDS)!

  Mvh Nicolai Aasen

  • knystad sier:

   Hei Nicolai – jeg har ikke glemt golfen 😉 Ble veldig få og sporadiske runder i år – men da jeg har et ønske om å bli en bedre golfspiller er jeg nok nødt til å ta kontakt med deg! Jeg håper at neste sesong så hjelper du meg med å få driven til å gå jevnt over 250m rett ned fairwayen – da er det håp for meg å krype nedover i hcp 😉 Takk for mange gode innspill – ja det er nok ingen tvil om at mye av det vi ser er menneskeskapt. Klimaendringer tar nok tid – desverre – men det er jo håp at i mellomtiden så kan vi finne ny teknologi som kan bevare langrennsporten. Om ikke så my vi begynne å gå på ski, som du sier, høyere og høyere. Om ikke langrenn er tilgjengelig rett utenfor døren til folk flest – ja da er jeg redd for at sporten sakte men sikkert kommer til å dø ut. Jeg krysser fingrene for ny teknologi og for kaldere klima 😉 MEN ikke så kaldt at vi ikke kan nyte en god runde golf på sommeren. Lykke til videre og takk for kommentar.

 2. Anonym sier:

  Hei igjen. Og takk for hyggelig hilsen (selv om innholdet ikke er fullt så hyggelig for skientusiastene blant oss)! Som lærer på Bærums Verk har jeg gjennom en årrekke fulgt (opp) skiglade barn og unge både i undervisningssammenheng og på fritid. Ofte har vi hatt relativt snøsikre forhold i Lommedalen når snøen først er kommet. Men lavtrykkene de siste årene har jo feid over oss med stadig høyere temperaturer. Kommer det snø, ja, så kan du nesten være sikker på at regnet følger etter.. I alle fall på denne siden av året. Vi opplever likevel svært god rekruttering i dette området. Men, som du nevner, det er et tidsspørsmål med slike vintre. Om intet skjer. Moderne snøproduksjon, «tilførselsløyper» med kunstsnø, skihaller etc… Det er nok mange rundt omkring som har samme juleønske som din sønn på 4. I dag julaften kan jeg melde om opp imot 10 grader, kraftig vind og adskillig nedbør i vente. Antagelig i form av regn opp mot 1000m. Håper på noe bedre forhold i Davos. Egentlig ikke noe alternativ for en som helst vil være aktiv ute, men setter meg nå lettere frustrert en time på sykkelrulla før jeg forbereder julemiddagen. Lykke til med Touren og med skiene! God jul! Stein ________________________________

  • knystad sier:

   Takk for hilsen tilbake. Håper det ble både tid til sykkelrulle og julemiddag. Vi får krysse fingrene og håpe at 1 – vinteren kommer, og 2 – at mange flere steder tar i bruk ny teknologi for å redde «vinteren» i årene som kommer. Ha en fin juletid!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s