PyeongChan here we come!

Da er vi på plass i PyeongChang. Turen hit startet i Trondheim for noen, og i Oslo for andre. Det er ingen hemmelighet at det å reise til andre siden av verden tar litt tid – dør til dør tok det nærmere et døgn.

image

Første inntrykk av Sør Korea var rent, pent og haugevis med skyskrapere. Med 10 ganger flere innbyggere enn Norge på 1/3 av arealet så var ikke det et overraskelse. Etter noen timer i bil retning øst havnet vi i OL-byen. Hva skal man si – vi var plutselig på landsbygda. Her er det golbaner i fleng og alpinbakker – ja og selvsagt en hoppbakke, en skiskytterstadion og en langrennsstadion. De har nok en liten jobb å gjøre før det blir helt OL-vennlig her borte. Det var absolutt 0 snø før vi så et par tarmer av snø i alpinløypene. Vi var mildt sagt bekymret for skiløypene – men ble positivt overrasket over en hvit slage (hvit og hvit) som slynget seg rundt om en golfbane.

image

image

image

image

Grovkornet og møkkete (les småstein og grus) snø var det som møtte oss. Temperaturen var hyggelig med haugevis av plussgrader. På kvelden bøttet det ned med regn. Vi våknet til en liten værendring – flere minusgrader og ca 0.1mm nysnø. Ikke mye, men det pyntet litt i et ellers brunt landskap.
Iløpet av dagen kom det heldigvis noe mer snø. På stadion var det overraskende mange som var ute på ski. Det var ikke Nordmarka på søndag, men flere enn forventet.
image

Vi gikk noen runder i begge løypenettene. Skiskyting har nokså tøffe løyper – bratt opp – raske nedoverkjøringer og mye svinger. Langrennsløypene så nokså lette ut, men med trå snø strødd like bra som en gjennomsnittlig norsk parkeringsplass, så opplevdes løypene som OK tøffe. Siden treningsskiene hadde fått en helt ny steinslip etter et par runder i løypene fant vi ut at vi utsatte teststart til imorgen. Det snør lett og de lager snø samt at værmeldingen melder minus 12 – det lover godt for gode tester imorgen.  Jeg skal prøve å holde dere oppdaterte fra vårt opphold her nede.

image

Om knystad

Smøresjef for Norges Skiforbund
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

2 svar til PyeongChan here we come!

 1. cocacolai sier:

  Spennende. Interessant at du vurderer skiskytterløypa som vanskeligere fordi jeg trodde det motsatte var mer eller mindre alltid tilfelle. Og synd at forholdene minner litt om forrige OL men jeg aner meg at du er lengre nord denne gangen(? og er det noen betydelig høyde?) og Sochi var vel aldri i fare for å få -12, var det vel?
  Fikk meg til å tenke på hvor flink man er på å dele erfaringer mellom land og slikt. Med stadig varmere klima og usikkre snøforhold burde man ha en «snøansvarlig», som satt på alle erfaringer fra tidligere OL og dagens teknologi. Har man en slik person eller er det opp til arrangøren selv? (Ble mange spørsmål! hehe).
  Men det er gøy å høre at OL nærmer seg. Merker det godt i år at det er mesterskapsfritt og litt mindre trøkk i sesongen enn vanlig, i alle fall i Februar måned.
  Lykke til med befaringen. 🙂

  • knystad sier:

   Hei du – da er vi endelig tilbake i Norge. Ikke så spennende å boltre seg på 2.5km langrennsløyper og 4km skiskytterløyper. Tja er nok litt hip som hap om hva som er hardest – to ulike øvelser. Tradisjonelt har skiskyting mer svinger og korte bratte bakker. Forholdene i Korea var ikke som i Sochi – veldig mye mindre solpåvirkning – dvs mindre variasjon i snøfukt og snøtemp enn i Sochi – heldigvis. Løpene går også på kvelden – slik at solpåvirkningen er mindre – det blir fort kaldt og tørt når solen går ned og mørket siger inn over golfbanen. Utfordringene som jeg vurderer som verst etter første tur er nok vinden og sanden/skiten i snøen. Så videre til dine spm. Finnes det en snø/vær-person – nei ikke fra IOC sin side, MEN de har værstasjoner slik at vi kan analysere været over en lengre periode. Vi er vår egne eksperter – dog med varierende hell – det er ikke noen garnati for at været blir gjennomsnittlig, som forrige år eller annet – været blir det det blir – dog vi håper det blir som når vi testet. En annen utfordring er at nå er snøen hard og ubrukt…når OL begynner er det maskiner og folk som knuser snøen – og vips har vi et annet forhold som IKKE er mulig å forberede seg på – fordi vi aldri kommer til å få testet i de løypene med tilsvarende trafikk – ja bortsett fra rett før OL. Rotete svar – men håper du fikk litt mer info.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s