NM og Sochi

Da var NM over og neste tur er Sochi.

Først litt om NM. NM-arrangøren gjorde en fantastisk jobb. Tusen takk for en flott opplevelse. Det er utrolig å se hvor mange som er innvolverte på alle fronter. Alle stiller opp på NM – løpere, publikum, frivillige, presse, skiledere, og selvsagt Kongen. Jeg var så heldig å få møte Kongen under NM, men i alt jaget, og det er littt flaut å inrømme, glemte jeg å ta av lua. Jaja, om det blir en annen gang får jeg prøve å skjerpe meg..

Men litt om det jeg driver med. Jeg var, som vanlig, meget imponert over nivået på norske klubb-, krets- og team-smørere. Norge er ekstremt heldige så har så mange dyktige smørere på alle nivå. Det lover godt for rekrutteringen til yrket. Jeg håper alikevel at alle som er i smøreyrket ikke syr puter under armene på utøverne, men heller tar seg tid til å lære opp utøverne til å bli så selvstendige som overhodet mulig. I det lange løp vil smøre- og ski-resultatet for løperne blir bedre. Det er viktig at de tar eierskap til prosessen og at de forstår at det å skape gode ski er et nært og godt samarbeide mellom utøver og smører over tid.

Det ble som vanlig litt styr rundt laguttak, men heldigvis så smører vi bare skiene til de som skal til start – noen ganger er det enklere. Når det er sagt så forstår jeg også at enkelte er kritiske til at landslagets støtteapparat er på NM, men for å være ærlig så er det bare en grunn til at vi er der, og det er for å sikre at landslagsutøverne har så gode muligheter til å kvalifisere seg som alle andre. Ja vi har mer ressurser, ja vi har mer folk, men mange av våre utøvere har lite eller ingen kontakt med andre smørere, da de stort sett konkurrerer på verdenscup. Det betyr i verste fall at de måtte ha søkt hjelp fra noen som ikke kjenner deres skipark, sliper, teknikk osv osv. Resultatet kunne vært at de ikke fikk optimale ski i et renn, og muligens mistet muligheten til å kvalifisere seg. Vi, som alle andre normenn, ønsker at de beste skal representere Norge i VM, og jeg håper og tror at vår tilstedeværelse var den beste av kanskje to dårlige løsninger. Vi «arvet» 3 VM aktuelle løpere som ikke er på seniorlaget, nemlig Finn, Didrik og Martine. Kanskje skulle vi hatt flere fra utsiden for å sikre like muligheter, men det får vi evt lære av for fremtiden. Disse tre kvalifiserte seg for VM – ville det vært annerledes om vi ikke smørte for dem? Hvem vet – men nå konkurrerte de iallefall på like premisser som alle de andre på landslaget – og ski/smørning ble ikke noe tema.

Imorgen drar jeg til Sochi sammen med smørere fra NSF, samt noen fra Olympiatoppens Ski 2014 prosjekt. Det blir spennende å se hvor langt de har kommet, samt få kjørt flere tester i konkurransesamenheng. Det blir helt sikkert utfordringer der nede, men tar man det med et smil så løser nok det meste seg. Vi klarer iallefall ikke  endre kulturen på et par turer til Russland – ut på tur aldri sur!

På Torsdag drar halve smørelaget fra NSF til Val Di Fiemme for neste runde testing i forkant av VM. Vi hadde en runde under Tour de Ski, og skal ha ytterligere en runde etter denne turen. Mye testing gir ikke noen garanti for at vi kommer til å ha supre ski, men vi legger iallefal et godt grunnlag for å lykkes. La oss bare håpe at det er godt nok.

Da er det best å pakke baggen – den har vel forsåvidt stått pakket siden forrige runde.

Om knystad

Smøresjef for Norges Skiforbund
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s