Prosjekt Smørebuss

Smørebussen er nesten komplett. Det er litt ubetydelig finpuss som gjenstår. SKAB har laget en doning som er 110 m2, to etasjer, eget pulverrom, skilager, balkong, møterom, «kjøkken»,og  «TV-stue» – høres ut som et flott rullende superpalass (det er det) MEN dette er en arbeidsplass for smørere, utøvere og ledere.

waxtrailerside

I forrige smørebuss hadde vi et stort rom med sentralventilasjon, samt lokal ventilasjon for strykjernene når de ikke var i bruk. Denne gangen har vi modifisert litt både med tanke på arbeidsfordelingen, rominndelingen og ventilasjon for å bedre på vår HMS-situasjon.

Hovedutfordringen er fjerning av finstøv som dannes under pulverlegging. Dette bør fjernes der det blir produsert, samt at man begrenser potensiell spredning. I fremre del av smørebussen har vi laget et eget pulverrom der de to som er ansvarlig for gli jobber. Dette isolerer «pulverutfordringen».

20131101_170711

Alle smørestasjonene har fått en avtrekkshette som fanger opp og ventilerer ut skadelig røyk/støv. Stasjonene har også hver sin integrerte støvsuger som sørger for kjapp og effektiv rengjøring. I tillegg har vår glisjef, Ronnie Frydenlund Hansen, sammen med IDT, utviklet et smørejern med avtrekk. Vi gleder oss til å teste ut systemet i full skala. Utfordringen med så store utskiftinger av luft blir å sørge for at vi får god nok tilførsel av varme. Neste steg på veien blir å teste/dokumentere at vi faktisk oppnår tilstrekkelig ventilasjon, samt finne en smart metode for å gjennvinne varme. Vi blir nok ikke å kvitte oss med gassmaskene enda, men heller fortsette vårt gode samarbeide med SKYDDA og STAMI for å skape en sikker arbeidsplass.

I andre etasje er det oppholdsrom med kjøkken og TV. Det gjør at for første gang kan vi nyte et par skiver med brunost uten pulver. Kan hende den går ned litt tråere uten fluorpulver, men vi satser på at det er en helsegevinst 😉

20131101_195546

I andre etasje kan alle på laget ha møter, lage litt enkel mat, og skifte. Utøvere kan få behandling, eller studere teknikk.

20131101_195530

Spørsmålet er da – blir vi bedre med en slik buss? Smørebussen i seg selv gjør oss ikke bedre. På lang sikt håper jeg selvsagt at svaret er JA, men uten de rette gode folkene så er smørebussen et fint skall vi kan gjemme oss bak. Til syvende og sist er det menneskene som utgjør forskjellen, men ved å vise at vi tar deres arbeidssituasjon og helse på alvor så mener jeg at kontinuiteten blir bedre. Klarer vi å rekruttere og holde på de rette folkene lengre, uansett funksjon, så blir vi bedre.

Om ikke noe annet så har vi satt fokus på arbeidsmiljø og helse – og det er viktig. For å være dønn ærlig – på slutten av dagen driver vi med underholdning – ikke noe resultat er så viktig at vi har råd til å leke med noens helse.

Om knystad

Smøresjef for Norges Skiforbund
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s