Gull, sølv og Petters ski

Det har vært stille fra meg på bloggfronten – mye  gjøre – og ski kommer først! Så langt har resultatene vært meget bra. Gratulerer til alle som har tatt medaljer! Men – idag skal jeg skrive om dagen idag!

20140201_104639

Det ble en fantastisk dag, til tross for noen knall og fall.

Det testes mye – og alle bidrar. Det er utrolig hva man rekker når trenere, ledere, testere og smørere drar i samme rettning. Idag hadde vi til og med Finn H. Krogh med på test. Fantastisk morro og inspirerende  at en utøver er med å hjelper sine lagkamerater til gull! Takk Finn – dine muligheter til gode resultater kommer!!

Først – gratulerer til Ola som var stor nok til å gi fra seg plassen i Vancouver for at han følte seg bare 95% – reultatet ble gull til Norge i team sprint – og idag drar han hjem seieren alene, for en MANN! Gratulerer også til Anders som var uheldig i en utforbakke – men et godt resultat til tross. Så – damene – som kvalifiserer 3 til finalen – drar hjem gull og sølv – og jaggu klarer en fjerdeplass med Astrid.  For noen DAMER!! Kvelden var ikke slutt – det ble sølv til Tora – meget fortjent medalje til skiskytterlaget som  jobber som bare F for sine utøvere.

Så til Petters ski. Det går ikke en dag uten at jeg får spørsmål om dette temaet. Alle lurer på om Petters resultater er pga av dårlige ski.  Jeg tenkte at jeg kunne skrive litt om de testene vi har gjort før sprinten idag.

Det er ingen tvil om at Team Northug og Fischer har gjort en solid jobb med skitestingen. Vår smører, Stein Olav Snesrud, som jobber med Petter, har gjort en fantastisk innsats sammen med Team Northug for å få en god oversikt over skiparken til Petter. Jeg sier takk for samarbeidet så langt til alle parter. Dette kommer til å bli meget bra.

20140202_132544

I går, dvs dagen før sprinten, hadde Petter de beste skiene av de 4 som skulle gå. Idag før start valgte alle ski, og for å sikre testet vi alle de nest beste skiene mot Petters ski – Petters ski var bedre. Etter løpet testet vi igjen alle par som ble brukt i konkurransen. Det skal sies at føret hadde endret seg litt, men dog, det var det beste vi fikk til. Resultatet var følgende – på totalt ca 300 meter glistrekke var Ola og Eirik sine ski identiske. Petter sine ski var 60 cm bak, og Anders sine ski var 70cm bak – dvs ikke nevneverdige forskjeller. Da vet dere det. Vi må bare stå på å teste mer – det er det eneste som gir resultater! Jeg håper Petter kommer sterkt tilbake og tar gull! Vi skal iallefall gjøre alt i vår makt for at skiene både glir – og har feste når det trengs. Kos dere i TV-stolen. Jeg håper vi kan levere gode resultater i dagene som kommer. Smøreteamet er meget stolte over å få lov til å jobbe for en slik herlig gjeng utøvere!

Om knystad

Smøresjef for Norges Skiforbund
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

19 svar til Gull, sølv og Petters ski

 1. Hei! Som leder for det norske smøreteamet har du hatt en krevende jobb siste uka og du har stått usedvanlig rakrygget i en storm som hadde knekt de fleste. Du har ansvar for teamet ditt og når slår ring om dine folk – da anklages du for å være arrogant. Legger du deg flat anklages du for å være inkompetent. Leter du etter forklaringer, anklages du for å komme med unnskyldninger. Vær stolt av deg selv og dine folk, du vet dere kan prestere enda bedre i siste del av OL. Lykke til i de siste rennene!

  • knystad sier:

   Tusen takk for flotte ord og refleksjoner. Jeg har faktisk bare gjort jobben min – og det er å beskytte laget når det blåser som verst. Det ville alle andre gjort i min situasjon også. Jeg takker igjen og håper at morgendagen skal bringe gode resultater. Ha en fin kveld. Takk for at du skrev.

 2. Jan-Iver Ask sier:

  Hei, vet ikke om du leser dette men jeg har en god gammel regel når “det gått i stå” med skiene. Ta frem stålsikkeln og begynn fra begynnelsen med stø hånd. Det blir ofte veldig bra resultat men det er jo #den# jobben da hvis det gjelder et helt lag.
  Jeg har også en meget bra og forhpldsvis veldig enkel metode for ekstrem varme og våte spor. Den kan jeg ta privat med deg hvis du er intressert. Det har funket i mange år for oss men jeg har ikke fått noen til å teste det i skikkelig miljø ute på feltet. Men skiene som er preppet på den måten går som lyn i de fleste temperaturer og fører over -1 til + ca 15 grader. Jeg har en gang fortalt om det til Larry Poroma men han bare klødde seg i bukkeskjegget og sa at det er ikke mulig.
  Gratulerer til et veldig bra OL så langt, det er så lett å glemme hvor bra det gikk den første delen av mesterskapet.
  Håper du tar kontakt med meg for dette er itt´no tuill

 3. R. O. Nordby sier:

  Hei! Du skriver at glidtestene viser 60-70cm forskjell over 300m men er det ikke mer relevant hvor fort man glir enn hvor langt? Jeg tenker på struktur og at noen ski vil bli «glattere» i lav fart og ev. gli lenger enn et par som kanskje er raskest 200m midt i teststrekket. Det er vel slik at man ønsker skiene glattest i den hastighet som løperen beveger seg underveis? Som komplett amatør på feltet blir denne problemstillingen raskt veldig komplisert. I teorien. Det er mulig virkeligheten er litt enklere? Ellers takk for innblikk & lykke til videre!

  • knystad sier:

   Takk for kommentar. Joda toppfart er det absolutt viktigste, og det er det vi reffererer til når vi anngir forskjell. Disse testene er gjort i høy fart hvor vi har et startpunkt og et sluttpunkt – vi kjører aldri til skiene stopper. I tillegg til denne testen tester hvi hvordan skiene er i lav fart, dvs hvordan de føles å gå på. Noen sliper/ski er gode i høy fart, men utrolig tunge å gå på. Begge faktorene er viktige, selv om man oftest bare blir evaluert på toppfart. I tillegg evaluerer vi hvordan skien er mot underlaget – om skien er stabil slik at man kan sparke ifra på den, eller om den er ustabil og bare sklir ut. Takk for kommentar.

 4. Takk for oppdatering ! Mange flere enn meg har lurt på hva som foregår med Petter , mannen alle elsker å hate ! Nå hetses han og kritiseres her hjemme , jeg blir trist og lei meg på hans vegne . . Hadde han tatt en medalje , og helst gull , DA hadde nok fløyta fått en annen lyd ! Uansett , all honnør til de norske utøverne , med deres viktige team 🙂

  • knystad sier:

   Petter er en bra mann. Jeg håper han tar gull – både for sin egen del, og for lagets del! Vi skal iallefall gjøre vårt beste for at han skal lykkes. Neste mulighet er imorgen. Takk for kommentar og beklager sent svar – det har vært litt hektisk her nede.

 5. Per OLa Holden sier:

  Takk for flott oppdatering og for å avlive slike spekulasjoner.
  Lykke til videre!

  • knystad sier:

   Hei og takk for kommentar – målet var ikke å henge ut noen, men heller gi sakelig informasjon om noe man får så ofte spm om. Jeg håper inderlig at Petter kommer kanonsterkt tilbake og at vi makter å gi han ski som dundrer gjennom feltet og sikrer norske medaljer! Bare vi får norske på pallen så er vi fornøyde 😉

 6. Tilbaketråkk: Gull, sølv og Petters ski | sportsmanden

 7. Tore Berg sier:

  Hm ja, litt merkelig da at at vi ser hvordan Petter rett og slett bare blir glidd fra av resten av feltet i semien i bakkene ned mot Stadion. Han kaver og jobber som en besatt, men tar ikke innpå i det hele tatt når det flater ut.

  • knystad sier:

   Hei og takk for kommentar. Der er er vi enige – vi synes også det er merkelig, og derfor kjører vi ofte tester der vi sammenligner skiparkene til utøverne. I et løp er glien ned en bakke sterkt relatert til farten over bakketoppen, hvordan man sitter på skia, og om man kjører i front eller bak. Det er ikke alltid like lett å bli klok på det man observerer. Vi trenger å lære fra det vi gjør, og derfor er testing etter løp ofte en viktig del av evalueringen.

  • Iversen sier:

   Han må jo lære seg å sitte i hocke…Når han står oppreist hver eneste gang det går nedover og ikke tar i på toppen av bakketoppen kan man ikke forvente at han skal skli igjen de andre, selv om han ligger bak!

 8. Marius Fikerud Schistad sier:

  Fantastisk innsats av de norske løperene i dag, ingen tvil om det! Selv syntes jeg Astrid sin 4.plass var den sterkeste med tanke på hva hun har vært igjennom.
  Samtidig må vi ikke glemme de supre smørerene Norge har med seg på laget. Uten de hadde ikke Norge hatt så gode ski og da er det ikke sikkert de hadde klart å hevde seg så langt oppe heller. All respekt til de! Syntes de fortjener mye mer rampelys enn det de får.

  • knystad sier:

   Tusen takk – vi er meget stolte og fornøyde når våre fantastiske løpere gjør det bra – det er det «rampelyset» vi trenger. Våre utøvere er utrolig flinke til å gi oss ros når skiene har vært bra, og gir gode tilbakemeldinger som gjør at vi kan bli bedre om skiresultatet ikke var helt optimalt. Takk for flotte ord. Vi er meget fornøyd om dagen – vi krysser fingrene for at det går like bra fremover 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s